Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рибарите от Варна: Ще вадим сопите, дойде ни до гуша!
Автор: Пламена Николова 12:22 / 05.01.2017Коментари (2)3317
С вой на сирени от риболовни кораби и пукот от сигнални ракети започна протестът на рибарите от Варна, които се събраха на рибарското пристанище в "Аспарухово", предаде репортер на Varna24.bg.

Рибарите протестират срещу репресиите от страна на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури спрямо бранша, некомпетентност на отговорни управленски кадри и липса на визия за управление на сектора, обясни Емил Милев от Сдружение "Черноморски изгрев".

След протестите в Бургас и Балчик, варненските рибари, подкрепени от колегите си от Бяла, Каварна и Балчик, се събраха днес с риболовните си кораби в "Аспарухово" и потеглиха към Морска гара. Около 50 плавателни съда се включиха в протеста. До Морска администрация и Община Варна е пуснато уведомително писмо, че заради протеста ще бъде затруднено движението на други кораби.
 
"Искаме да им напомним, че ограничават правото ни на труд и за финансовите загуби, които търпим. Цяла година чакаме на 40 дена риболов и половината сезон го пропиляхме заради това неразбиране. Във Варна хората, които се занимаваме активно с промишлен риболов, сме от екипажите на около 50 кораба, а в страната са около 120 кораба. Риболовът ни е смешен, разберете. Средно на един кораб има по четири човека. И когато чакаш цяла година да работиш и половината време е пропиляно заради лошо управление, сметнете как тези хора изхранват семействата си. 

Въпреки протестите до момента никой не реагира по никакъв начин. Проблемите ни се неглижират. Обясниха ни, че за ръководители от ИАРА, които отправят директни заплахи към нас, ще бъде направен етичен кодекс. Това е смешно и подигравателно", коментира Емил Милев.
 
Той уточни, че това вероятно ще е последният подобен протест, а следващият ще е след предсрочните избори, когато се надяват нещата да се променят.

"Имаме действащо правителство, действащ министър на земеделието и все още разчитаме нещо да се предприеме. Очакваме реакция от тяхна страна, защото за нас всеки ден е загуба. Цяла година чакаме да дойде преходната риба - сафрид, чернокоп, барбун. През другото време просто се препитаваме. Заповедта на министъра ни дава право да ловим в тия зони тая риба. Тълкуването на ИАРА обаче е, че заповедта е грешна и имаме право да риболуваме само карагьоз и есетрови риби. Това не е ли некомпетентност? Есетровата риба е забранена. Пишат актове на колегите. Затова нашите искания са отговорните хора да си понесат последствията. След три срещи ние виждаме, че нищо не се променя. Когато някой некомпетентен се отнася тенденциозно към бранша, затруднява работата ни, той трябва да бъде отстранен. От 15 септември до 15 декември имаме право да ловим преходни пасажни видове риба. Според ИАРА преходни се тълкува като проходни. Според биолозите проходни били карагьоз и есетра и можем да хващаме само тях", допълни Емил Милев.

Той обасни, че когато един риболовен кораб получи акт с него идва и наказателна точка. Според наказателните точки получава ограничение да работи с определени видове риби, след това корабът се спира за месеци. След всеки акт следва съдебно дело, което рибарите печелят в съда. След това загубите били за тях и за данъкоплатците.

Колегата на Емил, Христо Спасов, категорично заяви: "Вече вземаме сопите, до гуша ни дойде! Някой от тези управници да дойде един ден 24 часа само да стои на столчето до мене и да гледа как си вадим хляба, даже ще му пусна и филмчета да си гледа, но да остане едно дененощие с мен в морето, тогава ще го питам!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А дето смляха дъното от тралене? А сандъците с калкан дето не се изкарват изобщо на брега, а се продават на бързоходните турци още в морето или се "джипиесват" и се пускат на дъното та турците да ги "намерят"? А ТИМ дето углави траленето, но тях никой не закача? Не може да продължава така. Стопанския риболов в Черно море трябва да се забрани напълно поне за 50 години! Без това т.нар. рибари имат и друго препитание и НЕ ИЗХРАНВАТ СЕМЕЙСТВА с този "риболов". Дъното според еколозите не може да се възстанови 15 години след трала.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: