Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Природозащитници: Хората в приюта за кучета работят здраво, условията са ужасни!
Автор: Пламена Николова 12:13 / 13.01.2017Коментари (1)3456
Десетина варненци, сред които и двегодишно момиченце, се събраха днес пред сградата на Община Варна, за да изразят недоволството си от условията в приюта за безстопанствени кучета в с. Каменар, предаде репортер на Varna24.bg.

Упреците на природозащитниците не бяха насочени към персонала в кучкарника, а към базата и условията, в които работят служителите и в които се отглеждат четириногите бездомници.

"Зимата отново изненада приюта.... Въпреки усилията на доброволци и служители, кучетата бедстват! Време е да кажем стига!", се посочваше в съобщението за протеста, публикуван на страницата на Фейсбук групата "Зоополиция-Варна".

Според членове на групата, във всички клетки на кучкарника има сняг, а животните студуват. Заради ниските температури се налага на животните да се сипва вода по няколко пъти на ден.

"Искането за по-добри условия не е наша приумица. Има изисквания на Агенцията по безопасност на храните, има наредба 41 на МЗХ, в която е описано как трябва да изглежда един приют. Не трябва ад има открити клетки, има изисквания относно амбулаторията и дори относно оградите. Не говорим за затваряне на приюта, а за хуманно отглеждане и отношение към животните. Според нас хуманно отношение има, но условия за хуманно отглеждане-няма!", заяви Николай Добрев от Сдружение "Зоозащита".

Той сподели, че при посещението си миналия петък в приюта е видял, че обстановката там е много тежка, както и в цялото село Каменар.

"Имаше преспи от по 4-5 метра. Имаше снегонавявания навсякъде в селото и в приюта и вътре в клетките също имаше сняг, защото така са направени халетата. Не говорим за това, че някой не си е свършил работата и затова е влязал снега в клетките, а затова, че някой не е предприел достатъчно мерки да бъдат затворени халетата и да бъдат създадени условия. Според мен персоналът на приюта тази година полага неистови усилия, но това е базата, която им е предоставена. Аз самият бях свидетел как хората от персонала също няма къде да се стоплят след като ринат два часа сняг. Горе спира тока и водата и ситуацията беше ужасна", допълни Николай Добрев.

"Метеорологичните условия баха влошени в петък по обяд. От 13 часа всички служители, които трябваше да бъдат на работа бяха на разклона за Каменар и заедно с тежката механизирана техника към 17.30 успяхме да пробием пътя до центъра на селото и след това и до приюта. Животните не са оставяни без надзор, има служител и през нощта. С нас имаше и доброволци, които се грижат за животните и могат да потвърдят, че направихме всичко възможно да положим грижи за животните. 

Животните се хранят два пъти на ден, а самите кучета имат телесна температура по-висока от човешката до 39 градуса и всяко едно животно, което е нахранено и напоено може да издържи при екстремни условия. Когато през двата дни нямаше електричество и вода на територията на цялото населено място, в общинския приют бяха подготвени големи варели с по 200 литра вода, която беше поддържана разтопена и на животните беше осигурена питейна вода и храна. В петъчния ден имахме над половин тон храна. На този етап няма починали животни. Те се обгрижват от двама ветиринарни лекари и от служителите в приюта, сподели Николай Няголов, управител на кучкарника.

Той допълни, че приютът е лицензиран като такъв и в бюджета за 2017 г. има заложени 50 000 лв. за ремонт. Тези средства ще бъдат изразходвани за затваряне на трето и четвърто хале от двете страни, защото през изминалата година били заложени средства само за покриването на семверната част на халетата и това допринесло положително за грижите около животните.




Още по темата: общо новини по темата: 419
23.10.2017 »
09.10.2017 »
19.04.2017 »
15.03.2017 »
14.03.2017 »
27.02.2017 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
вместо да протестират да отидат да изринат снега от кучкарниците
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: