Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
До 1000 литра ракия годишно ще се вари без акциз и уведомление
Автор: Екип Varna24.bg 15:52 / 13.01.2017Коментари (1)1359
©
Законопроектът, с който се връща старият режим за варене на ракия, ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарната зала на парламента идната сряда. Промените ще станат факт от момента на обнародването им в Държавен вестник, коментира Диана Йорданова, народен представител от ПП ГЕРБ и зам.-председател на бюджетната комисия в НС.

На свое заседание парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Според него лимитът от 500 отново става 1000 литра и в този обем вече ще може да се вари ракия без акциз през цялата година.

"Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни. Към момента, за да си вари ракия по това време на годината, човек трябва да е пуснал уведомление в Агенция "Митници". 

С днешното решение този уведомителен режим отпада, което означава, че всеки може да вари ракия, когато реши", обясни Йорданова. По думите й третата съществена част от гласуваните промени е създаването на регистър по силата на наредба, която ще се изготви от Министерството на икономиката. 

"Целта е в регистъра да бъдат вписани всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. "казани за варене на ракия". Това се прави, за да има контрол от една страна, а от друга - за безопасност на българските граждани. В случай, че се установи несъответствие с уредите за производство на ракия или не е доказан източникът, от който те са закупени, ще може органите в лицето на Агенция "Митници" и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки", допълни Диана Йорданова.
Тя отчете, че промените са предприети в отговор на заявеното желание на граждани, сред които и представители на Сдружение "Българска ракия", където са обединени по-големите собственици на казани за ракия в страната. "Оказа се, че темата за варенето на това традиционно българско питие е една от основните, които се поставят от граждани. Затова на базата на смесени предложения както от нас, така и от колеги от Патриотичния фронт и от Реформаторския блок направихме съответните промени. В крайна сметка беше прието нашето предложение и постигнахме съгласие общата вместимост на съдовете за варене на ракия да бъде увеличена от 500 на 1000 литра", отчете Диана Йорданова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.01.2017 г.
0
 
 
Е как, избори се задават! Защо не чуха хората, първия път, когато приемаха това?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: