Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Моряшката професия ставала все по-непривлекателна
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 16.01.2017Коментари (0)1259
© Varna24.bg
Моряшката професия става все по-непривлекателна и през последните години в световен мащаб има недостиг на офицерски кадри. Сред причините за това са климатичните особености в различните океани, технологичното развитие и все краткият престой на пристанищата. Това заяви в студиото на Дарик Варна секретарят на Българската морска камара Свилен Крайчев.

"През 80-те години на миналия век корабите стояха по седмица на пристанище, а сега товарите се обработват за няколко часа, което не позволява на човешкия организъм да почине. Това нагнетява психиката и изхабява самия човек. Поради тази причина и продължителността на рейсовете спадна до 3-4 месеца", коментира Крайчев. Той обаче добави, че интерес към моряшката професия в България остава висок заради добрия жизнен стандарт, който тя позволява.

Броят на българските моряци е между 25 и 30 хил. души, а техният професионализъм е на много високо ниво, каза още Крайчев. Той добави, че заради световната рецесия морският бизнес изпитва затруднения, а на местно ниво най-големият проблем е корупцията, като показателен пример за нея били арестите на варненските митничари.

111 опити за атаки са извършили пиратите през миналата година, като са успели да похитят около 70-80 кораба. Най-рисковите зони продължават да са водите край Сомалия и Далечният Изток.

"Профилът на пиратите е на бедни и отчаяни хора и според ЕС борбата с тях трябва да стане чрез подобряване на жизнения стандарт и установяване на държавност в страните им. Съмнявам се обаче, че на тези места може да има демокрация, по-скоро е подходяща умерена диктатура".

Свилен Крайчев, който е бивш депутат на ГЕРБ, смята, че в служебния кабинет на Румен Радев ще попаднат и знакови политически фигури, а не само професионалисти. Той прогнозира и трудно съставяне на коалиционно правителство след изборите заради изравнени резултати на основните политически сили.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: