Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Крайпътни кръчмари ни спасяват при катастрофи
Автор: Екип Varna24.bg 15:58 / 16.01.2017Коментари (2)1058
© Varna24.bg
Крайпътни кръчмари ще помагат при катастрофи в близост до техните заведения. Това предвижда стратегия на МВР, която трябва да намали значително пострадалите при инциденти на пътя до 2020 година. 

Една от множеството заложени мерки в него, е именно хората, които първи стигат до мястото на произшествието, да бъдат достатъчно добре обучени, за да могат да реагират адекватно. Такива са не други, а самите кръчмари, които имат заведение в един от най-невралгичните точки по шосетата. Служителите ще трябва да могат да правят изкуствено душане, сърдечен масаж, да превързват рани и да знаят как да извадят безопасно пострадалите от автомобилите им. Задълженията ще са вменени и на собствениците. 

Множество ресторанти има в Кресненското дефиле, където ежедневно стават тежки катастрофи. Заведения за хранене има и около Ябланица, където се разклонява пътя за Плевен и Русе, както и за Варна, както и около ресторантите от големи вериги на магистралата за Пловдив. Стратегията предвижда служители и собственици да изкарат курс, с който да могат да оказват първа помощ на пострадалите. Все още не е ясно от къде ще са парите, но най-вероятно те ще бъдат заделени от бюджета на МВР или от хуманитарни организации.

От "Пътна полиция" дори са изготвили анализ, който показва най-тежките места на пътя. Те са около девет. Данните са за последните 5 години и показват устойчивост на тенденцията. 3 от 9-те опасни участъка са на скоростния път I-5 Русе - Маказа, който е 261 км, сочи анализът. Първият опасен участък е между Русе и Бяла. 

На разстояние от 50 км има 7 места с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Всички те се следят за скорост. Всяка година там има десетки убити и стотици ранени при катастрофи. Само през 2015 година за месец там бяха убити 11-годишно дете, румънец, както и други четирима гастарбайтери, които пътували към Силистра. Другата инфарктна точка за шофьорите по път I-5 е между Велико Търново и Дебелец. 

Третият участък с най-много катастрофи е по същия главен път между Казанлък и Стара Загора. Кресненското дефиле по пътя Видин - Кулата остава един от най-черните участъци с най-много челни катастрофи.

По Видин - Кулата има още един опасен участък - при разклона за Драгичево и Рударци. Пътен възел Коритна до село Български извор на пътя София - Велико Търново също е с концентрация на ПТП, показва анализът на КАТ. Един от най-черните участъци по главния път Дуранкулак - Малко Търново е на входа за Варна откъм Златни пясъци. Проходът Боаза край Търговище е сред рисковите отсечки от София до Варна. Три са местата там, където е отчетена повишена концентрация на катастрофи с жертви за последните 5 годни. 

Деветият опасен участък е по второкласния път между Прохода на републиката и Гурково. Идеята е през 2017-а година те да бъдат насиетени със стационарни камери, които да ограничават скоростта. Със съдейството на общините се планира и освежаването на маркировката, както и ремонта на кръстовища там, на които традиционно стават катастрофи.


Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 17.01.2017 г.
0
 
 
Няма по-смешна стратегия. Кой и измисли названието "стратегия",можеше да се нарича "виц".
Aнонимен
на 16.01.2017 г.
0
 
 
Защо е това обидно и пренебрежително "кръчмари". Ще ги готвят да помагат, и вие може да им станете "клиенти".
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: