Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Литовският фотографски съюз гостува в Художествената галерия на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:26 / 18.01.2017Коментари (0)1155
©
На 20.01.2017 от 18:00ч. ще бъде открита изложбата "Всекидневие: Литва във фотографии". 

Изложбата е част от огромната колекция на Фотографската галерия в Каунас на Литовския фотографски съюз и ще бъде представена от галерия Gallery Synthesis, PhotoSynthesis - място за фотография, хора и идеи и арт център по покана на Градска Художествена Галерия - Варна.

Ще бъдат показани творби на изключителните литовски фотографи Витас Луцкус, Ромуалдас Пожерскис, Антанас Суткус, Алгирдас Шешкус, Ромуалдас Ракаускас, Александрас Мацияускас, Гинтарас Чезонис, Донатас Станкевичус, Миндугас Ажушилис, Миндугас Кавалиаскас и Артурас Валиуга.

Изложбата е продължение на изградените през 70-те години контакти и обмен на идеи и изложби между фотографските общности в България и Литва. В периода 1965-85г. в България са гостували многократно известни литовски фотографи, както и български фотографи са посещавали Литва и са показвали своето творчество в литовски галерии. В същия период в известното и останало без аналог списание "Българско фото" са публикувани множество материали за съвместните събития, анализи на различни творчески инициативи и представяния на литовски автори. 

Изложбата включва 78 фотографии на единадесет литовски фотографи, представящи работата на три поколения фотографи. Най-възрастните участници са родени през 1938 година, а най-младият през 1987. Фотографиите покриват период от над петдесет години като първите са правени през 60-те години на двадесети век, а последните през 2012-та година. Избраните творби са свързани с темата "Всекидневие", всекидневие различно за различните поколения. 

Предвид изградените традиции в обмена на фотография между българските и литовски фотографи в миналото, показването на проекта допринася за осъвременяване на този обмен, и запознава младата българската публика, както с класическата, така и със съвременните тенденции в развитието на литовското фотографско изкуство. Изложбата ще зарадва почитателите на тази фотография от по-възрастното поколение български фотографи, добре запознати с успехите на фотографското изкуство в Литва.

По време на изложбата ще бъдат представени фотокниги издадени от Фотографската галерия в Каунас и Литовския фотографски съюз.

"Изложбата е визуална история на всекидневието в Литва, регистрирала случки, настроения и детайли от последните петдесет години. В рамките на този период са се оформили три поколения фотографи, всяко различно от другите по своите интереси, маниер на работа, но с еднакво силна чувствителност към събитията на своето време."
За запазването на връзките между отделните поколения фотографи в Литва, Александрас Мацияускас, също участник в изложбата, споделя: "Между поколенията не са нужни мостове, поколенията трябва да сa като потоци, които се вливат едни в други."

Тази изложба разкрива своеобразни документи, съхранили всекидневие, видяно и уловено от фотографите в различни времеви периоди, независимо от историческия и политически контекст, в който тяхната артистична работа е била поставяна. Фотографската работа е насочена към пресъздаване на вътрешния и външен свят на хората. Всеки фотограф е попаднал в този свят в различно време и място и го е пресъздал по уникален начин.

Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Гинтарас Чезонис. Откриването ще бъде съпътствано от лектория на Надежда Павлова, куратор на Gallery Synthesis.
Изложбата ще продължи до 5 февруари.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Крипто
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: