Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари спасиха пастир, живял половин месец в заледен фургон
Автор: Екип Varna24.bg 18:05 / 21.01.2017Коментари (2)1610
© Труд
Медици от общинската болница в Горна Оряховица са спасили от смърт премръзнал овчар, който повече от две седмици обитавал заледен фургон в Еленския Балкан. Несретникът се е хранил само със сняг и ледени късове. Румен Илиев бил открит полужив и транспортиран в МБАЛ "Св.Иван Рилски" в железничарския град преди три дни с трета степен на хипотермия и телесна температура 33 градуса. Веднага бил поет от хирурзи, които започнали да се борят за живота му.

"Предприехме реанимационни мерки и нзаначихме медикаментите, които са нужни за такъв тип заболяване, защото макар и травма- хипотермията си е заболяване- става въпрос за съдоразширяващите, антибиотичните, противосъсирващите лекарства", обясни д-р Иво Найденов, който е бил дежурен тогава.

На пациента били приложени и сухи обвиванания на измръзналите крайници, локални грейки, като през цялото време лекарите следили стриктно дали бъбреците функционират нормално.

Два дни 51-годишният Румен Илиев бил на границата между живота и смъртта. Прескочил е опасността от полиорганна недостатъчност, която винаги завършва фатално. Стабилизирал се едва на третия ден когато температурата на тялото му достигнала нормални стойности и за пръв път сложил залък храна в устата си. Късметлията, който е неимоверно отслабнал и едва говори, живее втори живот, но няма да му се размине без ампутация на пръстите на краката. Интервенцията е насрочена за идната седмица в горнооряховската лечебница. По думите на д-р Найденов, ампутацията се налага, за да се предотврати гангрена.

"В момента състоянието на пациента е стабилизирано. Той е доста по-добре отколото беше в началото на хоспитализацията. Организмът сам определя границата, при която тъканите да бъдат спасени. В момента тече фазата на т.нар. "вторични усложнения", което е много специфично за измръзването, тъй като се наблюдава дали измръзналите тъкаани ще развият гангрена", уточни д-р Иво Найденов.

В екипа, който се борил за живота на Румен Илиев, били освен д-р Найденов, и хирурзите д-р Юлиян Костов, д-р Юлиян Бояджиев, медицинските сестри Грета Балева и Хубавина Кушева.

Съдбата на 51- годишния овчар е нерадостна и драматична. Румен Илиев е родом от еленското село Константин. Бащината му къща в селото отдавна е изгоряла. Има близки, за които обаче казва, че "от тях файда няма". От много години не е виждал 29-годишни си син, който живее във Варна. Работил е много години като кравар и овчар в Старозагорска област. Има осемгодишен стаж в Завода за ремаркета в Елена като заварчик.

Последно бил нает в кравеферма в село Боховци, близо край Гурково. През лятото получавал около 500 лева за чобанлъка си месечно. През ноември обаче фермерът разпродал животните и той е останал без работа. По думите му, животновъдът не се разплатил с него и го оставил без пари.

"Аз смятам, че Господ ми дава втори шанс да живея! Ако беше на мое място някой друг, той щеше да умре", казва пастирът.

Той знае, че му предстои тежка хирургична интервенция и че ще загуби пръстите на краката си. Надява се като излезе от лечебницата, да потърси подслон в приюта на Евангелската петдесятна църква в Горна Оряховица.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей тва е живота... По принцип като чуя циганин и тръпки ме побиват, но точно този човек живота му е минал само в бачкане и накрая е буквално оставен като куче да умре от глад и студ! Ненормална държава!
Aнонимен
на 21.01.2017 г.
+2
 
 
ДОКОГА Г-ДА ПОЛИТИЦИ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: