Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Издигат скулптури на известни варненци, допринесли за града
Автор: Екип Varna24.bg 13:31 / 25.01.2017Коментари (0)2805
© Varna24.bg
Със 100 000 лв. се е увеличила макрорамката на бюджета на функция "Почивно дело, култура и религиозни дейности" на Община Варна за 2017 година, като в процентно отношение промяна спрямо миналата година в сумата няма. 300 000 лева повече са предвидени за международни и местни прояви. 443 000 лв. за инвестиционен проект и допълнително компютъризиране ще получи Регионална библиотека "Пенчо Славейков". 

Положително становище за това дадоха съветниците от постоянната комисия "Култура и духовно развитие" в Община Варна като препратиха решението за разглеждане от комисия "Финанси и бюджет", съобщава "Черно море". Нов приоритет в бюджета за тази година е естетизацията на градската среда, за която са предвидени 390 000 лв. 

Становището на съветниците е, че изграждането на нови паметници, художествени пластики и творби на варненски скулптори и архитекти, които да бъдат вплетени в градския пейзаж на Варна би я направила по приветлива и с европейски вид.

Възникна разногласие между съветниците дали е добра идея да се инвестира приоритетно в нови пластики, като в същото време изкопани руини и артефакти от Средновековието и Античността се рушат и за тях не се заделят достатъчно средства - за консервация и реставрация. В края на краищата надделяха гласовете да се даде приоритет на новите паметници за сметка на старите. 

По централните улици на града ще бъдат изградени скулптури на известни варненци, допринесли за просперитета на града ни. През 2017 година се навършват 160 години от рождението на бившия кмет на Варна Иван Церов. Негов паметник ще бъде издигнат на централно място в града. 

Пари ще бъдат вложени и в модернизацията на парка в Аспарухово, както и в освободената територия на пристанището, където ще бъде облагородявано допълнително с осветление, каскади и артефакти. 280 000 лв. ще бъдат заделени за новостроящия се храм "Свети Прокопий Варненски", 150 000 лв. - за ремонта на Катедралния храм "Св. Успение Богородично". Съветниците от комисията дадоха положително становище за сътрудничеството между Варненската и Великопреславска митрополия и Община Варна като решението се придвижва към следващата комисия "Финанси и бюджет".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: