Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 130 български училища били пред закриване
Автор: Екип Varna24.bg 17:01 / 25.01.2017Коментари (0)1007
©
Над 130 български училища са заплашени от закриване заради решението основно образование да се завършва в седми, а не в осми клас. За това алармира варненският общински съветник Костадин Костадинов, цитиран от Дарик.

Периодът за завършване на прогимназиално образование бе скъсен с влезлите в сила миналата година промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Така в края на тази учебна година ще се дипломират два випуска - седмокласници, и осмокласници, които завършват основно образование.

Това ще доведе до рязко намаляване с около 20 на сто на броя на учениците в училищата, особено в малките населени места. Така ще се стигне и до намаляване на делегираните бюджети, посочи Костадинов. Според него пред подобна кризисна ситуация ще се изправят над 130 училища в цялата страна. Перспективата пред тях е или да бъдат закрити, или дофинансирани.

Третият вариант е да бъдат обявени за защитено училище, което обаче е дълга процедура, като се допуска само едно защитено училище в рамките на една община.

Скъсяването с година за завършване на основно образование е направено, за да може то да се получава по-лесно. Според статистиката България е на първо място в Европа по брой на лица, които нямат основно образование. Намаляването на срока с година автоматично ще увеличи процента на завършилите и ще намали дела на неграмотните, отбеляза общинският съветник.

"До седми клас основното образование е в почти всички страни от Африка и повечето изостанали латиноамерикански и азиатски държави. Във всички развити държави обаче, включително и в Евросъюза, основното образование е до осми клас", посочи Костадинов.

Той се обяви против закриването на училища. А заради проблема възнамерява да изпрати писмо до бъдещия служебен кабинет с настояване за спешна реакция. Тя може да бъде и под формата на становище или позиция, тъй като за промяна в закона в момента не може да се говори, уточни варненецът.

"В противен случай ще има протести. Ние самите ще се постараем да има такива. Няма да допуснем закриване на училища, защото това ще доведе и до закриване на населени места", каза още съветникът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: