Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Птичият грип погуби 12 лебеда във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:10 / 30.01.2017Коментари (0)926
© Varna24.bg
Архив
12 лебеда са починали от птичи грип във Варна. Това съобщи в сутрешния блок на тв "Черно море" д-р Даниел Денев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните(ОДБХ).

Случаят с огнището на птичи грип е от 5 януари. На 18 януари е регистрирано второ в района на Девня. Намерената там умряла птица е прелетна белочела гъска. Оттогава досега не сме имали други случаи на заразата, каза още д-р Денев. Той бе категоричен, че на този етап няма никаква пряка опасност за хората. Неговият апел е, ако варненци видят умряла птица да не е пипат, а да сигнализират веднага в ОДБХ. Ако все пак се е стигнало до контакт, човек може да стане механичен преносител на заразата.

Това може да бъде пагубно, ако гледа у дома декоративни птици като канарчета, папагали, гълъби и други. Профилактичните мерки включват добра лична хигиена и измиване на ръцете и лицето със сапун и топла вода.

Специални мерки са взети и в птицевъдните стопанства на територията на областта. Забранено е отглеждането на пернати в задните дворове на открито, те трябва да са задължително на закрито, както и фуража, с който се хранят. При консумацията на птиче месо, то трябва да се обработва задължително термично при температура над 70 градуса.

Случаите със заразени гларуси, гълъби и врабчета във Варна са изключително редки. Птичият грип се пренася най-вече от дивите прелетни и мигриращи птици.

Щамът на високопатогенната инфлуенца, който върлува в България, е H5N8. Той не е опасен за хората, но може да нанесе огромни икономически загуби в стопанствата и дворовете. Причината е, че при констатиране на огнище всички птици се умъртвяват.

Заради заразата временно е забранен ловът на територията на 4 общини, граничещи с водни зони. Това са Варна, Аксаково, Девня и Белослав. Забраната може да бъде вдигната само от Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието на храните.

В България досега са констатирани 75 огнища на птичи грип в 13 области, основно в Южна България. Това са основно Старозагорско и Пловдивско. Във Варненско епизоотичната обстановка към момента е спокойна, обобщи д-р Денев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: