Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съветник посочи слабостите на бюджета на Варна за 2017 г.
Автор: Пламена Николова 12:56 / 30.01.2017Коментари (1)5081
©
По време на заседанието на местния парламент днес общинският съветник Ивайло Митковски посочи няколко пропуски в бюджета за 2017 г. , които според него са изключително важни за града, предаде репортер на Varna24.bg.

"Не беше гледан отчет на бюджета за миналата година по комисии. Не ни бяха представени данни по изпълнението на предходния бюджет, така съветниците трудно могат да се ориентират дали настоящия бюджет е адекватен на ситуацията, защото не могат да го сравнят с предходния и какво от него е изпълнено. 

Според мен до голяма степен е сбъркана самата философия на бюджета за 2017 г. Разходите за заплати са над 100 млн.лв. Разходите за издръжка са 110 млн.лв., като в това влизат делегираните средства по национални дейности. На фона на това 30 млн.лв. капиталови разходи. Това за мен е бюджета на най-малкото съпротивление, който не предполага растеж по значими дейности в общината.

Липсват ключови думи в този бюджет като паркиране например. Предвидени са някакви средства за синя зона, но такива бяха предвидени и в миналите години, а в момента такова нещо няма. Възложена е проучвателна дейност на някаква международна фирма, а лятото идва. Едва ли през юни ще правим синя зона. Ясно е, че и тази година няма да я има и същите проблеми ще ги има с паркирането в центъра, по крайбрежните улици и в целия град.

Следваща ключова дума - отводняване. Виждате, че при всеки порой Варна се превръща във Венеция и затруднява изключително дейностите и предвижването на варненци и гостите на града.

Трета ключова дума - здравеопазване. Въпреки, че беше спомената сред приоритетите от кмета, но в бюджета това не си личи. 

Има някои много странни неща като приоритетни в бюджета, а други липсват.

Има програма за превенция на рисковото поведение сред децата и младите хора - 340 000 лв. Да ви кажа честно за толкова години всички тези програми за превенция не са дали реален резултат, с изключение на метадоновата програма. Всичко останало е усвояване на едни средства с неясен ефект. 

Не се споменава квартал "Изгрев". В 21 век няма улици, няма вода, а живеят хора. В замяна на това има предвидени средства за проектиране на спортен комплекс във "Владиславово" в размер на 185 000 лв. За проектиране на спортен комплекс на ул. "Студентска" 121 000 лв., за спортен комплекс във Виница 108 000 лв. или общо 400 000 лв. за проектиране на тези комплекси. 

Не бих се противопоставил на изграждане на спортно съоръжение, но трябва да има приоритети. Да не говорим за т.нар. вилна зона, която е нов квартал на Варна, а няма канализация. И там нищо не е предвидено.

Нещо странно, което липсва - придобитите акции от Пловдивския панаир...Спомняте си дискусията, която видехме. Нищо не е отбелязано в бюджета. Щяхме да строим нещо като Панаирен център до Спортна зала, няма го в този бюджет. Или нещо се е изменило. Какво става с тия акции, уж нямаше да се заменят за "Дупката"...

По отношение на разходването искам още някои неща да кажа. Да започнем с комисия по "Здравеопазване" и бюджета за здравеопазване. Капиталови трансфери. Единствената конкретна цифра е изграждане на пристройка за външен асансьор към външното тяло на АГ болница. Но това не е за самия асансьор, а за покриване на ниската конструкция - 80 000 лв. 

Капиталови трансфери за основни ремонти и медицинска апаратура в лечебните заведения - 1 млн.лв. На кои? За какво? Колко?, абсолютна неяснота. 

Да не говори, че има средства, заложени в предходни бюджети, които не са изпълнение. Бяха започнати обществени поръчки, но бяха спрени поради липса на средства.

Комисия "Младежки дейности и спорт"...Мероприятия по изпълнение на "Европейска младежка столица 2017" - 128 000 лв. и изброени тука 17 мероприятия. Кой ги е включил точно тях не е ясно. Срещу 128 000 лв. празни квадратчета-не е ясно на кого колко и защо...

Мероприятия по изпълнение на "Младежка столица" -позиция 21 - 214 000 лв. Заложени са 13 мероприятия, също неясно какви и защо. 

На последната комисия поне беше коригирана сумата за спонсориране и издръжка на спортните клубове, която беше завишена с 200 000 лв., но такава беше в предходните години. Миналата година тези пари отидоха за регата Тол шипс. Колеги това не е растеж. Поради тези причини аз няма да подкрепя този бюджет.", заяви Митковски.



Още по темата: общо новини по темата: 3
30.01.2017 »
30.01.2017 »
28.12.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.01.2017 г.
0
 
 
За първи път на такъв форум някой е загрижен за ситуацията в квартал Изгрев -БЛАГОДАРЯ!!! Силно се надявам тази загриженост да зарази повече от хората в Общинския съвет, така че жителите на този квартал да не живеят с гневната настройка към избранниците ни.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: