Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОН и БАН ще работят заедно върху Националната стратегия за научни изследвания
Автор: Екип Varna24.bg 17:20 / 31.01.2017Коментари (0)871
©
Министерството на образованието и науката (МОН) и Българската академия на науките (БАН) заедно ще доусъвършенстват проекта за Национална стратегия за развитие на научните изследвания "По-добра наука за по-добра България" 2025. За това се договориха министър Николай Денков и председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски.

Вариант на стратегията беше внесен в Народното събрание от предишното правителство в края на миналата година, но не влезе в дневния ред на парламентарната комисия по образованието и науката. МОН и БАН ще използват времето до сформирането на новия парламент, за да доработят проекта. 

В Националната стратегия за развитие на научните изследвания трябва да се формулират конкретни цели и да се посочат начините за тяхното постигане, единодушни са министър Денков и акад. Ревалски. Председателят на БАН предложи един от приоритетите в документа да бъде задълбочаването на функционалните връзки между Българската академия на науките и висшите училища. Защото наука се създава не само в БАН като основен научен център, но и в университетите, смятат министър Денков и акад. Ревалски. Предстои среща на ръководството на БАН със Съвета на ректорите на висшите училища в България, на която ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между учените и университетите.

Сред важните цели в Националната стратегия за научните изследвания ще бъдат също кариерното развитие на учените, привличането на млади учени и на учени от чужбина.
Задължително е постигането на целите в стратегията да бъде обвързано с определен финансов ресурс, подчерта министър Николай Денков. Той постави фокуса върху финансирането според постигнатите научни резултати и апелира БАН да бъде активна в търсенето на допълнителни средства за научни изследвания от отрасловите министерства и други извънбюджетни източници.

"Актуализацията на националната стратегия е не просто условие за успеха на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж". Тя е златен шанс да се разработи наистина добра концепция, която да очертае ясна посока за развитие на научните изследвания през следващите години", смята министър Денков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: