Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Откриват нови работни места в живописния етнографски комплекс "Чукурово"
Автор: Екип Varna24.bg 08:59 / 01.02.2017Коментари (0)4200
В края на 2016 година във Варна стартира проект на тема "Етнографски комплекс "Чифлика Чукурово". Реализира се по линия на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020 г., процедура BG05M9OP001-1.003 "Ново работно място 2015". 

Целта на проекта е разкриването на осем нови работни места, обзавеждането и оборудването им, обучаването на част от новонаетия персонал и осигуряването на устойчива заетост на безработни (неактивни лица на възраст под 29 години и над 54 години), двете най - уязвими групи на пазара на труда.

Включените участници ще бъдат в субсидирана заетост в рамките на 12 месеца, което ще даде възможност на фирмата Изпълнител да осигури възможност за по - нататъшна реализация.

Проектът "Етнографски комплекс "Чифлика Чукурово" може да бъде емблема на българската предприемчивост, която успява да превърне народните традиции, обичаи, пиетета на българина към сливането му с природата в една привлекателна туристическа атракция и място за екопочивка, особено важна за туристически регион като Североизточна България.

Проектът е на обща стойност 105 092,80 лв., от които 89 328,88 лв. европейско и 15 763,92 лв. национално съфинансиране. Срокът за изпълнението му е 13 месеца. Стефка Петрова е ръководител на проекта , Мира Михайлова- координатор, а изпълнител е варненската фирма "Нордекса" ЕООД с управител Анна Киркова.

Може би тайната на Чукурово е в неговата отвъдност. Човек има чувството, че е попаднал в друг свят, отвъд света, откъснал се напълно от всекидневието си, освободил се от тягостната, душна, безнадеждна градска атмосфера, от шума, трясъка, писъка на автомобилните аларми и мръсотията, от невротизираните си съграждани. Нещо във въздуха, нещо в гледката, нещо в къщите, които си приличат и всяка една е различна, нещо тайно и омайно има в това село, не можеш да го назовеш, но си запленен. И ако Славейков е казал: " Търново е един осъществен блян ", може без колебание да се каже, че Чифликът Чукурово е истинска бяла магия...

През 1992 година шуменлията Данчо Йорданов купува в този пущинак малък парцел, където с едно бунгало осигурява ваканция за семейството си. После идва малка къща с нещо като пещ в двора. Приятели от туристическия бранш в Албена му подхвърлят идеята за чифлик. 

"Коренът ми е чорбаджийски и винаги съм мечтал да го възродя доколкото мога", разказва Данчо Йорданов. Дядо му и баба му с неописуем труд обработвали и поддържали 150-декаровото си стопанство. Роднински делби и неразбории обаче попречили да възстанови наследствените имоти и така се стига до "Чукурово". През 1996 е годината през, която се открива ЕК "Чифлика Чукурово".

"Навремето бях много палав, а сред поразиите ми най-голямата е, че нарязах на баба ми стана, на който тя почти денонощно тъчеше. После сякаш като в Божие провидение трябваше да събирам от цяла България дървени старини. Обиколил съм страната и от стотици километри съм докарал разглобени хамбари и други автентични конструкции, като често изпреварвах циганските тумби. Исках от всяка етнографска област да има по нещо и чак от Троянския балкан съм пренесъл стари дървении". 

Така година след година, малко по малко, Данчо вдига ресторант, хотел, конюшня с шест яздитни коня английска порода, басейн, бунгала. Чифликът от нов тип се разраства с овощна градина, овчарник, кокошкарник и др.

Етнографският комплекс " Чифлика Чукурово " е разположен върху площ от 1300 кв.м., в местността Батова, на височината над реката. Той е разположен на 17 км от к.к. Албена, в с. Прилеп и носи старото име на селото. Пътят ни води през камениста местност в малко селце, на чиято най-висока точка се намира чифликът.Идеята е комплексът да осигурява всички условия за екопочивка - от земята до трапезата и свободното време.

В чифликчийския двор е разположен музеят на открито, който дава сведения за начина на живот и поминъка на старовремските българи. Тук са изложени и разнообразни земеделски сечива, инструменти и приспособления - неотменни помощници в добиването на прехраната: харман с диканя, хромел за мелене на зърно, вършачка, меден казан за ракия.

Любознателните пътуващи българи от онова време са се сдобили и с парен двигател "ЛИНКЪЛН", който е бил силен и верен помощник при извършването на тежката селскостопанска работа. Подобен е пътят на придобиване и на трактора отпреди век. Освен с ценната колекция, гостите могат да се запознаят и с архитектурата на основните селскостопански постройки и цялостния облик на старинния български дом.

Етнографският музей на закрито разполага с разнообразни като старинност и предназначение експонати. Тук са събрани предмети, които дори специалистите етнографи оценяват като редки ценни находки. Тук е пресъздадена атмосферата на заможен български дом - уютната гостна одая, работната стая, в която са изложени инструментите, нужни за изработка на дрехи. Редом до стана са изложени шевни машини "Singer", които са били част от обстановката на заможните български домове, обитавани от странстващи по "хаджийство" или търговия люде. Наредена е и автентична българска софра. Показани са носии от различни фолклорни региони на България, които радват със своята пъстра арка и безмълвно разказват за любовта и труда, вложени в тяхната изработка. Тук може да се види мангал, старинен грамофон, кафемелачка и затварачка за буркани от 19 век.

Тези предмети се използват не само за демонстрация пред гостите на всички домашни дейности, характерни за българското село от 19- ти век, но и самите туристи могат да участват в тяхното изпълнение.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: