Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
В медиите изтекоха партизанските похвати и псевдоними на БСП троловете в новинарските сайтове
Автор: Екип Varna24.bg 17:59 / 01.02.2017Коментари (0)2160
©
Списък с "партизанските" псевдоними на активисти от софийската градска организация на БСП, с които те коментират в медийни сайтове изтече в БСП-лийкс. Списъкът, съдържащ 17 медии, е изготвен в началото на януари 2013 г. на компютър на софийския общински съветник от БСП Гергана Алексова. Това показват метаданните на изтеклия Excel файл с име acaunti_medii.xls.

Фактът, че псевдонимите са обобщени в списък по медии показва, че не става въпрос за спонтанна самодейност на младежите от БСП, а за строго организирана операция със съответната йерархия и отчетност. Командир на "отряда" най-вероятно е Надя Младенова (псевдоним sofia12) председател на младежкото обединение на БСП-София, избрана през юли 2012. Другите имена в отряда са по-малко известни.

Концепцията за "партизански подход" във Facebook и интернет форумите беше разкрита по-рано в друг документ, изтекъл в Болканлийкс. В него действията на червените матросовци в Мрежата се дефинират по следния начин:

"Партизанският подход - т.е. активно ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници, групи, създаване на каузи във Фейсбук и изпращането им до приятели. Това е ефективен начин да се създадат настроения и да се разпространяват слухове."

Директивата е подобни партизански отряди да се организират не само на национално, но и на местно ниво, за да облъчват с коментари и постинги регионалните сайтове и фейсбук групите на общините. Целта е "превземане отвътре, чрез разпространяване на информация, снимки, мнения, създаване на местни каузи".

Платени тролове

На жаргона на интернет-потребителите такива потребители се наричат "платени тролове". Значително активизиране на троловете има в период на предизборна кампания. Отрядите от тролове не са партиен специалитет. Такива се сформират и активизират в кризисни моменти, покрай публикации за видни представители на олигархията, както показа анализ на Offnews от март т.г.

От разконспирирания отряд на ГО на БСП най-голям брой регистрации в сайтовете на медии има младата червена пасионария Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77, dimitrova777, dimitrova05). С фамилните си имена са регистрирани и други форумни бойци като Иван Пешев (ivanpeshev86), но като правило повечето използват конспиративни съкращения и псевдоними: Цветомир Стефанов е Icelander, Павел Стоев е Pvstv, Благовест Кирилов e Blago_k и т.н.

С най-много конспиративни имена се подвизава Явор Нанков. Той скача на амбразурата във форумите на Медияпул, Вести, Дарик, Дневник, Капитал и Стандарт със следните псевдоними: shemet, pesho.i, doktora, evropeeca78 и dimkov. Лице със същото име се открива във Facebook групата МО БСП-София област.

Кратък преглед на коментарите на червените тролове показва, че те се изказват в подкрепа на партийната линия по всички актуални обществени въпроси: от енергетиката, през кадровите решения на правителството Орешарски, до отмяната на забраната за тютюнопушене. Под прицела им попадат автори на статии и личности, които са атакувани ad hominem с клевети и обиди.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: