Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Непълнолетни от Варна са извършили 111 престъпления за година
Автор: Екип Varna24.bg 12:52 / 03.02.2017Коментари (0)1316
© Varna24.bg
В община Варна се проведе първото за 2017 г. заседание на Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (ОКБППМН). То бе водено от Светлана Коева - зам.-председател на комисията и директор на дирекция "Превенции". В срещата участваха членовете на ОКБППМН от Районна прокуратура - Варна; Районен съд - Варна; ОД на МВР - Варна; дирекция "Социално подпомагане"; сектор "Пробация"; от общинските дирекции "Превенции", "Социални дейности", "Образование и младежки дейности".

В заседанието взеха участие и секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора, както и секретарят на Общинския съвет по наркотичните вещества, съобщава "Черно море".

Приет бе отчетът за 2016 г. В представения анализ се открои динамиката на образуваните за 2016 г. 135 възпитателни дела спрямо 114 непълнолетни и 42 малолетни деца (през 2015 г. - образуваните дела са 126 спрямо 94 непълнолетни и 51 малолетни деца), както и структурата на противообществените прояви и престъпления, извършени от малолетни и непълнолетни през 2016 г. на територията на община Варна.

Очерта се големият дял на извършените престъпления - 82%, спрямо 15% на извършените противообществени прояви (бягство от дома и прояви, свързани с насилие и агресия) и 3% на извършените административни нарушения.

Извършените от непълнолетни престъпления са 111, като от тях - кражбите са 58; а престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотици са 34. Картината на престъпленията се допълва с нанесени телесни повреди, хулигански прояви, грабежи и др.

Като част от отговора на посочените тревожни тенденции са осъществяваните от дирекция "Превенции" съвместно с Общинската комисия за БППМН и Общинския съвет по наркотичните вещества програми - "Програма за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества сред деца в риск", "Програма за превенция на агресивното поведение сред ученици I - IV клас" и "Програма за консултиране на деца с проблемно поведение и техните родители". Информация и насочване към програмите може да се намери на сайта на дирекция "Превенции", както и при секретаря на Общинската комисия за БППМН.

Друга основна точка от дневния ред на заседанието бе приемането на годишния календар за дейността на комисията, който предвижда традиционното провеждане на: инициативата "Открити дни на местните комисии"; състезанието-викторина "Ваканция, здравей!", в което участие вземат петокласници от община Варна и областта; обучения на специалистите от системата за превенция и противодействие на детското асоциално поведение в различни, рискови за децата, области и начините за консултиране и въздействие.

Важно място в планираната дейност на Общинската комисия заема подготовката и провеждането на национална среща, на тема: "Нормативна уредба и подходи за работа с деца, извършители или жертви на престъпления".

На сайта на дирекция "Превенции" може да се открие актуална информация за дейността, както на Общинската комисия за БППМН, така и за комисиите и съветите, функциониращи с методическата подкрепа на дирекцията - Местна комисия за борба с трафика на хора, Общински съвет по наркотични вещества, Консултативен съвет за превенция на ХИВ/СПИН и сексуално предавани болести.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: