Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борисов: На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълним
Автор: Екип Varna24.bg 09:02 / 04.02.2017Коментари (0)2817
©
На нас не ни е позволено да обещаваме неща, които не можем да изпълним. Не можем да ви храним с информация, която обещава бомбастични неща и затова една седмица работихме върху едно по-успешно управление, което можем да направим - с наличностите на икономката, бюджета, финансите. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция, по време на която бяха представени акценти от управленската програма на партията. На брифинга присъстваха министри от втория кабинет на Бойко Борисов, председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, заместник-председателят Димитър Главчев, както и бивши народни представители от Парламентарната група на ГЕРБ. Борисов подчерта, че всяко правителство надгражда това, което е правило предишното. "Ако всяко правителство преди нас беше правило по една магистрала, нямаше да се налага ние да правим по шест наведнъж. Същото е положението и с метрото и пречиствателните станции. 2,5 млрд. живи пари изплатихме тази година на американските и руските централи. Ако тези пари бяха дадени за заплати на учители, какъв щеше да е икономическият растеж на България през 2016 г?", каза той.

По думите на Бойко Борисов, по време на двете правителства на ГЕРБ са положени много усилия за намаляване на престъпността, грабежите и поръчковите убийства, които са били приоритет преди години. Много работа е свършена и за подобряването на инфраструктурата и облика на населените места в страната, които са били в лошо състояние. "Можем да надградим постигнатото според наличностите на бюджета и възможностите на икономиката. При този темп на повишаване на събираемостта считаме, че е възможно да се създаде по-стройна организация в дадени сфери", обясни още лидерът на ГЕРБ. Борисов изтъкна, че основен приоритет за партията е образованието. Втори акцент е осигуряването на сигурност и справедливост за българските граждани. "За всичко това, което предлагаме, ще бъде осигурено финансиране", подчерта председателят на ГЕРБ и обясни, че предстоят срещи и обсъждания по темите.

Председателят на ГЕРБ се обърна към политическите си опоненти с думите, че времето на неговата толерантност е приключила. "Времето да търсим толерантността, съединението на нацията свърши - две години го правихме. Темата за проверките само ме радва. Да видим какво ще изкарат. Много добре знам, че това, което правят сега, е взимане на страна в предизборната кампания. Всяко едно изречение, което спестява чудовищните манипулации и кражби, се опитват върху нашето име да го насложат. Тези, които разбиха КТБ не могат да го припишат на нас, защото тогава ние бяхме в опозиция", коментира Бойко Борисов. По думите му, фалшивите новини, които се правят и манипулират, няма да се оставят вече без отговор.

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова представи приоритетите на партията в сектор "Образование". Като основен акцент тя изтъкна инвестицията в учителите. "Образованието е национален приоритет. Планираме двойно увеличение на учителските заплати в рамките на 4-годишния мандат. Нашата цел е преодоляване на неграмотността. Семействата, чиито деца не ходят на училища, няма да получават социални помощи. Поемаме ангажимент да не се закриват училища заради неправилната формула, която съществува в момента. Финансирането на училищата няма да зависи само от броя на децата в училищата. Насочваме усилия към инвестиции за даването на равен шанс на децата", заяви Фандъкова.

"Над 2000 училища са санирани и модернизирани. Качественото професионално образование е ключова задача, както за успеха на младите хора, така и за икономическия растеж на страната", коментира Йорданка Фандъкова. По думите й, ще бъде засилена програмата за подпомагане на млади учени. "Образованието се нуждае от млади учители. Планираме програма за тяхното стимулиране. Изготвяме и конкретни мерки за намаляване на агресията в училище - чрез увеличаване на психолозите в учебните заведения. Учителите се нуждаят и от интерактивни дъски във всяка учебна стая. Ще продължим да насърчаваме връзката образование-бизнес чрез дуалното обучение. Ще подобрим и условията за спорт", посочи още зам.-председателят на ГЕРБ.

Правосъдният министър във втория кабинет на Бойко Борисов Екатерина Захариева бе категорична, че борбата с корупцията по всички етажи на властта ще бъде продължена. Захариева посочи, че ще бъде предложено отпадане на имунитета на народните представители. "Ще създадем единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. Ще направим сериозна проверка на доходите на лицата по високите етажи. Независимо дали има повдигнато обвинение срещу тях, имуществото им ще бъде отнето, ако нямат доказаност на доходите. Всеки трябва да може да докаже произхода на своите доходи. Заложили сме мерки срещу корупцията по ниските етажи на властта. Ще доразвием измененията в Наказателно-процесуалния кодекс", заяви Захариева. По думите ѝ, ще бъде премахнат безкрайният формализъм в съдебните процеси. За да се постигне бърз и справедлив процес ще бъде въведено еднократно връщане на делата."Електронното правосъдие е една от най-силните антикорупционни мерки. Всички ще могат да проследяват дадено дело", добави Екатерина Захариева.

По думите ѝ, в Народното събрание ще има тримесечен отчет на главния прокурор. "Поемаме ангажимент да консултираме с професионалните общности номинираните за нов състав на Висшия съдебен съвет. Ще организираме публично изслушване на нашите кандидати. Ще въведем единен държавен изпит за всички юридически факултети", допълни бившият правосъден министър.

Захариева подчерта, че съдебната реформа не се прави заради Брюксел, а заради българските граждани. "Поемаме ангажимент всички 17 препоръки на ЕК да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Ще осигурим присъствие на полицията във всяко населено място. Ще бъдем безкомпромисни към битовата престъпност и ще продължим да охраняваме границата добре - така, както сме го правили досега. Ще се борим и с трафикантите, вече имаме около 800 осъдени лица. Има още какво да се направи относно реформата в КАТ, ще има камера във всеки автомобил, което ще прекрати корупцията по пътищата", каза още Екатерина Захариева.

Бившият финансов министър Владислав Горанов посочи, че постигането на минимална работна заплата в размер на 650 лева е реално, без това да създава натиск върху заетостта. Той обясни, че тази прогноза може да се направи на база развитието на икономиката от последните години при управлението на ГЕРБ. По думите му, доходите ще растат устойчиво и целта е да бъдат постигнати 120 милиарда БВП в края на управленския мандат. "Финансовата и фискалната стабилност са важна предпоставка за икономическия растеж. Няма богатство и развито общество със зле работеща финансова система и объркани публични финанси", заяви Горанов. По думите му, неговото главно участие в екипа, разработващ управленската програма на ГЕРБ, ще е да бъде гарант, че всичко, което партията предлага, може да бъде финансово обезпечено. "През наш мандат няма да се променя плоският данък", подчерта Горанов и поясни, че той е добре работещ. Според него трябва да продължат и усилията за справяне със сивата икономика. Владислав Горанов акцентира върху прехвърлянето на ТЕЛК-овете в НОИ, за да бъдат преразгледани инвалидните пенсии, отпуснати неправомерно. Според бившия финансов министър ГЕРБ ще заложи на развитието на тридетния модел.

"Целта ни е да прехвърлим тежестта от бюрокрацията върху администрацията, а не върху гражданите и бизнеса", заяви председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев. По думите му, са идентифицирани три предизвикателства пред икономическия растеж. Първото е бюрокрацията, която задушава бизнеса. Второто е необходимостта от насърчаване на повече инвестиции в предприятия. Третото е развитието на ефективен капиталов пазар. "Проблемът с бюрокрацията ескалира в последните десетина години, защото самата администрация се храни с бюрокрация. Законът, който разработваме, ще забранява на администрацията да иска от гражданите документи, издадени от други администрации", обясни Добрев. По думите му, чрез прехвърляне на административната тежест ще бъдат спестени време, нерви и пари. Ще бъде намалена корупцията и ще бъде насърчена икономиката. "Икономическа зона "Тракия" е добър модел, който трябва да се мултиплицира в Южна и Северна България. Законът за насърчаване на инвестициите го има", обясни Делян Добрев. По думите му, капиталовият пазар е важен за финансирането на бизнеса и за нас като граждани, за пенсионните фондове. Развитието на капиталовия пазар ще гарантира по-високата доходност.

Добрев подчерта, че е необходимо да има реформа и в здравеопазването. "Преди две години едни от основните приоритети беше енергетиката. През тези две години там се извършиха смели реформи, които доведоха до излишък от няколко десетки милиона. Необходима е демонополизация на НЗОК. Тя ще гарантира по-добър контрол, който ще доведе до по-качествено здравеопазване", коментира още Делян Добрев.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев акцентира върху развитието на енергетиката като въпрос на национална сигурност. "Допускаме АЕЦ "Белене" да бъде изграден, но на база на частни инвестиции. Газовият хъб "Балкан" ще запази ролята ни на транзитьор. Трябва да се ограничи изграждането на нови недоказани, скъпи енергийни мощности, да се акцентира в енергийната ефективност. Тук не говоря само за санирането на многофамилните жилища. Говоря за инвестициите в публични сгради, проектът, който подпомага газификацията на поне 10 000 домакинства. Продължава работата по удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", обясни Дончев.

Според Дончев усилването на отбранителните способности на България са върхов приоритет. "Нито една инвестиция във ВиК инфраструктурата, транспортната и жп няма да бъдат поставени под въпрос", подчерта Дончев. Като други приоритети Томислав Дончев изтъкна довършването на АМ "Струма", ускореното изграждане на "Хемус", изграждането на АМ "Калотина-София", Коридор 4 и Коридор 9. "Програмата ни не загърбва нито една от сферите ни, където сме доказали, че работим добре. Тя надгражда усилията ни. Задоволяването на една потребност, води и такива от по-високо ниво. Вярваме, че когато говорим за доходите, те не се формират от бюджета. Те зависят от икономиката, заетостта, образованието, състоянието на човешкия капитал", каза още Томислав Дончев.




Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: