Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Намалиха присъдата на четворен убиец от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:36 / 06.02.2017Коментари (0)1283
© 24 часа
Присъдата на Йордан Петров, който в началото на века получи прозвището Кумановския убиец, беше изменена от "доживотен затвор без право на замяна" на "доживотен затвор" от Върховния касационен съд, съобщава Дарик. Съдебната сага на варненеца продължи повече от 16 години и именно дългият период от време е отчетен от върховните съдии като смекчаващо отговорността обстоятелство при намаляването на наказанието му.

40-годишният Йордан Петров окончателно е признат за виновен за разстрела на полякинята Анна-Мария, съпруга й Стефан Костадинов и брат й Ян Мусик през лятото на 2000 г. във варненското село Куманово, както и за убийството на полицая Филип Филипов в началото на следващата година.


В нощта срещу 16 януари 2000 г. отличникът от Военноморското училище Петров и съучастникът му във всички престъпления Златин Златинов неуспешно се опитват да ограбят златарски магазин до Колхозния пазар във Варна. Пробиват дупка в ламаринения покрив, но въпреки това не могат да проникнат в помещението. При оттеглянето си са забелязани от трима полицаи, които им искат документите. Петров отказва да се подчини и заедно със съучастника си изваждат пистолетите, които носят. Принуждават полицаите да легнат на земята, за да ги обезоръжат, но единият от тях опитва да стреля. Златинов прострелва сержантите Ивайло Иванов и Филип Филипов, който след седмица в кома издъхва в болницата.

На местопрестъплението Златинов изтърва личната си карта и тя е намерена от пристигналите полицаи. Започва издирване на извършителите, които се разделят и всеки поема в различна посока.

На 18 януари Йордан Петров е открит в района на Дряновския манастир, а на 1 февруари Златин Златинов се самоубива в къщата на дядо си в Долни Чифлик, след като полицията вече е разбрала, че той се крие там.

Междувременно, при претърсването на използваната от Петров и Златинов квартира е открит фотоапарат, който е собственост за застреляните половин година преди съпрузи Анна-Мария и Стефан Костадинов.

Късно вечерта на 25 юли 2000 г. двамата заедно със брата на жената са открити мъртви в къщата си в село Куманово, като престъплението не е разкрито. От вилата са задигнати вещи, пари и автомобила на жертвите "Ауди".

При задържането си Йордан Петров прави пълни самопризнания пред Ботьо Ботев, който тогава оглавява отдела по убийствата в Националната полиция. По време на процеса обаче се отказва от признанията си, а Варненският окръжен съд го оправдава за тройния разстрел.

За съучастие в убийството на полиция Филип Филипов, както и за серия грабежи, Петров получи доживотен затвор, като присъдата му влезе в сила през 2004 г. Десет години по-късно делото обаче беше възобновено.

Причина за това стана решението на Европейският съд по правата на човека в Страсбург, с което България беше осъдена на плати Йордан Петров 10 000 евро за това, че е бит по време на задържането си и в следствен арест, а после е осъден въз основа на доказателства, изтръгнати с насилие.

В крайна сметка през март 2016 г. Варненският апелативен съд призна вината на Петров и за тройното убийство и му определи наказание "доживотен затвор без право на замяна", което Върховният съд измени.

Йордан Петров изтърпява присъдата си в затвора в морската столица, от където се опита да избяга навръх Великден през 2011 г. Заедно с Виктор Николов, който също има доживотна присъда, успяха да бутнат стената между две килии и да отрежат металната решетка, но след това бяха спипани от охраната.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: