Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Учат децата във Варна как да реагират на злонамерени коментари в интернет
Автор: Екип Varna24.bg 09:31 / 08.02.2017Коментари (0)1071
© Черно море
"От теб з@виси" (Be the change) е мотото на тазгодишната кампания, организирана от общинската дирекция "Превенции" по повод Международния ден за безопасен интернет - 7 февруари. По предложение на Европейската комисия от 2004 г. вторият вторник на февруари е ден, в който вниманието на широката общественост е насочено към необходимостта от обединяване на усилията за по-сигурна онлайн среда за децата и младите хора, които да могат отговорно и безопасно да ползват възможностите на интернет и мобилните устройства.

В програмата са заложени два вида прояви - интерактивно обучение на доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция "Превенции" и занимания по метода "Връстници обучават връстници" за доброволци от училищните превантивни клубове. В тях младежите ще се учат да противодействат на широко разпространения в онлайн пространството език на омразата.


"Поставяме учениците в ситуация, в която те стават свидетели на слово на омразата в социалните мрежи - отправено към тях, към техен близък или към непознат. Как биха реагирали те, но без да предизвикат конфликт. Казусът е интересен и за тях, и за нас. Първоначалните наблюдения са, че младите хора не са толерантни към различното мнение. Това може да доведе до различни форми на насилие, а нашата задача е да го предотвратим и да покажем, че не е решение на проблема. В началото са доста скептични към предложението да подходят толерантно. Впоследствие стават съпричастни и разбират, че наистина има възможност този проблем да бъде решен", разказа за Медийна група "Черно море" Николай Кърджиев от Градския превантивен клуб.


В рамките на инициативата ще бъдат разпространени и наръчниците - "Другият речник за интернет..." и "Рисково поведение в интернет и трафик на хора".

Партньори на дирекция "Превенции" в кампанията за безопасен интернет са 7 гимназии, в които има разкрити училищни превантивни клубове, които от 8 години работят по метода "Връстници обучават връстници" - Първа езикова гимназия, IV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри", III ПМГ "Акад. М. Попов", ГПЧЕ "Йоан Екзарх", НГХНИ "К. Преславски", Професионалната техническа гимназия, МГ "Д-р П. Берон". Общо около 230 са обхванатите до момента ученици. През тази календарна година предстои подобни клубове да бъдат разкрити в още три варненски училища. От март ще започне обучение на нови доброволци.

В Градския превантивен клуб са включени 56 ученици и 22-ма студенти от варненски университети. Николай Кърджиев е доброволец в клуба от 7 години. "За мен това занимание е от голямо значение, тъй като придобивам много знания, които разпространявам сред връстниците си. Опасности в интернет има много - от слово на омразата до онлайн тормоз, срещат се и различни обиди и провокации, които могат да доведат и до физическа разправа. В случая нашето оръжие е да повишим информираността сред младите хора. Затова организираме подобни обучения, с които ги подготвяме как да се предпазят от тези опасности. Учим ги на това как да бъдат толерантни, как да приемат различното, да знаят, че различното от тяхното убеждение не е непременно грешно или страшно. Към кои горещи линии да се обръщат за помощ, ако проблемът е сериозен. Подобна онлайн гореща линия е safenet.bg. Там всеки един човек може безплатно да получи съвет по проблема си, независимо дали са качили негова снимка в интернет, без негово желание, или му е откраднат профилът в социалната мрежа", поясни той.

"Доста хора се вслушват в нашите съвети. Често искат и допълнителна информация. Задават въпроси за паролите, които използват в интернет. Мисля, че има полза от нашите разговори и от примерите, които им даваме. Често ми споделят за фалшиви профили, които са открили в социалните мрежи, в които друг човек се представя за тях, или цитират злобни коментари, които са получили на свои статуси или снимки", допълва Ния Георгиева. Дванадесетокласничката в Хуманитарната гимназия е доброволец в Градския превантивен клуб от пет години.

Източник: Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: