Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Свилен Шитов: Български инвеститор преговаря за фалирал девненски завод
Автор: Екип Varna24.bg 12:45 / 13.02.2017Коментари (0)1746
©
Български инвеститор проявява интерес за закупуване на терена на фалиралия завод "Полимери" в Девня. Бившето предприятие на Николай Банев е разположено върху повече от 1000 дка и в момента се водят преговори между синдика на дружеството и евентуалния купувач. Това заяви в студиото на Дарик Варна кметът на града Свилен Шитов, който изрази надежда, че ще се стигне до сделка и с постъпленията от нея ще бъдат разплатени стари задължения в размер на почти 1 млн. лв. на "Полимери" към общината.

На територията на завода в момента продължават да се намират цистерните с трихлоретан, едната от които е в компрометирано състояние. За тяхното транспортиране и обезвреждане беше обявена обществена поръчка, спечелена от консорциума "Ви Пи Инд-Еко" с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Конкурсът обаче се обжалва и не е ясно докога опасният химикал ще остане в предприятието. Ако се получи теч от контейнера, последиците ще бъдат много притеснителни и ще засегнат не само Девня, но и цялата Варненска област, предупреди Шитов.

От началото на годината в Девня 5 пъти е било констатирано наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ).

"Причините са много и не можем да кажем коя е основната - използваното от жителите твърдо гориво за отопление, промишленият комплекс или интензивният трафик. Искаме измервателната станция на въздуха, която сега се намира в населения с роми квартал "Река Девня", да бъде преместена в близост до промишления комплекс", коментира Шитов.

Заедно с още 27 общини Девня участва в проект за населени места с наднормени нива на ФПЧ. Неговата обща стойност е 111 млн. лв., а една от мерките предвижда монтиране на филтри на комините на къщи.

Девня очаква да получи и 4 млн. евро по различни проекти за ремонт на пътната и уличната инфраструктура, която в момента е лошо състояние.

Тазгодишният бюджет на Девня е 7,8 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече от миналогодишния. Общината е изчистила по-голямата част от старите задължения, като до края 2017 г. ще бъдат разплатени и оставащите 600 хил. лв.

Свилен Шитов се обяви за поддръжник за създаване на клъстер между варненските общини за развитие на индустрията в региона. Всяка от общините Варна, Девня, Белослав, Аксаково и Аврен разполага с подходящи територии за промишленост, а осигуряването на добри условия за бизнес ще привлече инвеститори в региона, смята девненският кмет.




Още по темата: общо новини по темата: 89
08.01.2021 »
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
22.10.2019 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: