Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Римските терми във Варна се рушат
Автор: Екип Varna24.bg 16:24 / 13.02.2017Коментари (0)914
© Varna24.bg
Римските терми във Варна се рушат и има опасност този уникален архитектурен паметник да остане без красивите си сводове. Античният обект, който скоро ще стане на 2 000 години е най-добре запазеният в България и четвърти по големина в Европа. Причината са липсата на сериозни ремонти през последните години и лошото време тази зима, съобщава БНТ.

Последната консервация на Римските терми е направена през 70-те години на миналия век. От тогава по тях са извършвани само козметични ремонти със средства на общината и на Регионалния исторически музей. Тази година тежката зима допълнително нанесе много вреди върху архитектурния обект.

Проф. Валентин Плетньов - директор на Регионален исторически музей - Варна: "Това заледяване, ниските температури, при много сняг фугите се пълнят с вода, замръзват. В Римските терми започна едно масово рушене, особено в районите на обекта, където има сводове, които с години бяха подпрени с дървена конструкция. Сега, в момента става още по-лошо положението."

За спешното укрепване на сводовете са необходими около 100 хиляди лева. Община Варна отдели от бюджета тази сума, но тя ще се използва и за спешен ремонт на Аладжа манастир, който също се руши.

Проф. Валентин Плетньов: "За една реставрация поетапна да започнем, дори да нямаме проекти и да започнем с по 250, по 300 000 на година, за четири до пет години термите ще си възстановят вида."

Миналата година приходите от посещенията в Римските терми са се увеличили три пъти. На сцената бяха изнесени 10 спектакъла. След големия интерес за тази година се предвижда те да станат 30.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: