Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Камчия“ кани деца на пролетна "космическа“ експедиция
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 15.02.2017Коментари (0)1050
©
Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" кани деца от България и чужбина за международната пролетна лагерна космическа смяна "Интеркосмос - днес!". В продължение на 7 дни през великденската ваканция в началото на април, участниците в звездната смяна ще се докоснат до тайните на Вселената, ще видят нови светове през илюминаторите на космическия кораб "Союз ТМА", ще разгадаят астрономически загадки, ще изучават небесните карти, ще работят с един от най-модерните телескопи в България, ще участват в спортни приключения на Земята, сами ще майсторят летателни апарати и ще се влюбят в отколешното желание на човека да полети.

Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти - Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в "Камчия". Още с пристигането си в Столицата на щастливото детство, участниците в "Интеркосмос - днес!" ще бъдат разпределени в космически екипажи. В Музея на авиацията и космонавтиката децата ще научат историята на човешки мечти и достижения в Космоса - от легендите за Икар и българският Майстор Манол, през първите изкуствени спътници и космически пасажери - кучетата Белка, Стрелка и Лайка, до героизма на Юрий Гагарин - първият човек извършил полет в Космоса. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот. Те ще разберат много и за изключителните умения, които притежават космонавтите - енциклопедични знания, бърз и комбинативен ум, здраве, сила, мъжество, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.

Безспорно едно от най-интересните преживявания ще бъде практическото скачване с Международната космическа станция. В "Камчия" се намира уникалният за България и един от четирите в Европа аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА". Това е учебно копие - тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват. По време на обучението всеки от детските екипажи ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще стиковат космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм - ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила.

Младите космонавти на "Камчия" ще коментират и мира в Космоса, приятелството между космонавтите от всички страни по света, което ражда нови човешки открития и достижения. Те ще поставят началото на смяна - млади надежди, наречена "Интеркосмос - днес!", по подобие на космическата програма "Интеркосмос", обединила преди повече от 50 години учени и космонавти от цяла Европа.

Ежедневните спортни тренировки на бъдещите космонавти ще преминават в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. По време на лагерната смяна децата ще бъдат настанени в идеалните условия на детския комплекс "Черноморски" - проектиран и построен специално за детски отдих с инвестиция на Правителството на Москва. Предвидено е петкратно хранене по меню, разработено от детски диетолози, утвърдено и съобразено с нормите за детско хранене. Заедно с богатата програма на смяната, малките гости ще имат възможност да посетят Славянския център, Музея на уникалните кристали в комплекса, да играят боулинг и да се разходят с лодка по река Камчия - обявена за българската Амазонка. А там - освен красотата на устието и морето, ще видят разцъфтяло известното с лечебните си качества блатно кокиче, което расте по бреговете на природния резерват "Камчия", под закрилата на ЮНЕСКО.

На лагерен огън всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс "Млад космонавт".

Осигурени са денонощно медицинско обслужване и охрана на територията на СОК "Камчия".

Лагерната смяна е с продължителност 7 дни и е съобразена с ваканционния и празничния календар.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: