Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Азербайджан потвърди доставката на 1 млрд. куб.м газ годишно за България
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 22.02.2017Коментари (2)854
©
Енергийният министър на Азербайджан Натиг Алиев потвърди пред българския служебен министър на енергетиката Николай Павлов ангажимента на страната си да доставя 1 милиард куб. метра газ годишно за България.

Двамата обсъдиха на среща в Баку развитието на двустранните отношения в енергийния сектор. Николай Павлов е в столицата на Азербайджан за участие в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която ще се състои на 23 февруари 2017 г. Българската делегация включва и изпълнителните директори на БЕХ и държавните газови дружества.

Задължително условие за доставката на договорените количества газ от Азербайджан е изграждането на българо-гръцката газова връзка - интерконектора IGB. Проектът е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България, подчерта служебният министър на енергетиката.

В момента тече интензивна работа по подготовка на документите за обявяване на търга за изграждането на междусистемния газопровод, така че в началото на 2018 г. строителството на IGB да започне, заяви Николай Павлов по време на срещата.

Най-важното е, че финансово проектът е осигурен, допълни той. Проектът получи 45 млн. евро безвъзмездно финансиране по "Европейска енергийна програма за възстановяване". Отделно в бюджета на България е предвидена държавна гаранция в размер на 110 млн. евро, която осигурява кредит при изгодни условия от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така се работи активно за осигуряване на допълнително грантово финансиране за IGB от структурните и инвестиционните фондове на ЕС.

"В края на миналата година след интензивни преговори с Azerbaijan Gas Supply Company AGSC и благодарение на подкрепата на SOCAR бяха разрешени в срок всички открити въпроси, свързани с изпълнениeто на Договора за доставка на природен газ от находището "Шах Дениз 2" между "Булгаргаз" и AGSC, подчерта Николай Павлов.

"Министерство на енергетиката, "Булгаргаз" и БЕХ, като акционер в IGB, дадохме достатъчно гаранции и убедихме партньорите от AGSC в необратимостта и ангажираността на българската държава за изграждане на газопровода IGB в планираните срокове", каза още българският служебен министър на енергетиката.

"Виждам сътрудничеството между двете държави и в проекта за хъб Балкан, чиято концепция е разработена съвместно с Европейската комисия, като проектът е включен в списъка с проекти от общ интерес. Това ще даде възможност реално азерски газ да бъде транспортиран през българската газова инфраструктура", изтъкна министър Николай Павлов.
Той покани компаниите с много голям опит от Азербайджан да участват в конкурса за 3D сеизмичните проучвания, свързани с разширяването на газовото хранилище "Чирен".

Изграждането на интерконектори и развитието на газовия пазар са приоритет на българската държава, в който се влагат значителни средства, подчерта министър Павлов.

"Източниците на газ в Азербайджан са реални. Възможностите за увеличаване на добива също са реални. Мисля, че ние ще се заинтересоваме от проектите, които България планира да реализира в газовия сектор. Ние сме готови да участваме. Разчитаме преди всичко да се включим в проекта за газовото хранилище", каза министър Натиг Алиев и допълни: "Вярваме, че газопроводът IGB ще бъде изграден в срок."

"България днес се явява лидер в Южния газов коридор", подчерта още той. Министърът на енергетиката на Азербайджан коментира и плановете за изграждане на регионален газов хъб "Балкан" в България. 

"Мисля, че това е много интересен проект", каза той, като поясни, че Азербайджан очаква чрез България природният газ от Каспийския регион да влезе и в други страни в Европа, като например в Румъния.

Министрите Николай Павлов и Натиг Алиев се обединиха около идеята в скоро време да организират двустранна среща България - Азербайджан за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сектор "Енергетика".









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.02.2017 г.
+3
 
 
Искам да напомня да не забравите да поканите Р.Овч. като главен Спец на преговорите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: