Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Назрява бунт около спънатата поръчка за ремонта на кораб "Академик"
Автор: Пламена Николова 13:21 / 24.02.2017Коментари (0)2812
© Varna24.bg
Единственият изследователски кораб "Академик" може да плати 5 млн. лв. неустойка за неизпълнени ангажименти по различни международни проекти, след като обществената поръчка за ремонта му на стойност 1,1 млн.лв. беше спъната от новата шефка на БАН проф. Снежана Мончева. 

Това съобщи днес Максим Петков от Националния съюз на превозвачите във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

В писмо до областния управител на Варна Тодор Йотов се търси съдействие:

"Във връзка с ролята, която изпълнявате при обявяване на бедствено положение и правомощията Ви, моля да ни предоставите информация относно статута и готовността на научно-изследователски кораб "Академик". Доколкото ни е известно той е единствения по рода си кораб, вписан в българския регистър на корабите, снабден с подводница и барокамера, които предоставят възможности за търсене и спасяване на лица, претърпели бедствие по море. 

Именно поради тези си характеристики, плавателният съд изпълнява важна роля, както в Морския аварийно-спасителен отряд, така и като включено средство във втория ешалон на Областния авариен план за борба с нефтените разливи в област Варна. Спирането на обществената поръчка за класов ремонт на "Академик", представлява важна предпоставка за застрашаване на човешки животи, флората и фауната в морските пространства на Черно море.

Считаме решението на проф. Мончева за напълно неправилно и слабо аргументирано", се посочва в част от писмото, изпратено до областния управител. 

Максим Петков днес припомни хронологията на събитията, според която на 23 ноември 2016 г. на последното съвещание на правителството на ГЕРБ бяха отпуснати 1,1 млн.лв. за ремонта на "Академик". 

На 23 декември е обявена обществена поръчка за ремонт на кораба със срок до 31 януари 2017 г.

На 17 януари тази година с решение на УС на БАН за директор на институцията е избрана проф. Снежана Мончева. На 31 януари в 13.34 часа тя прекратява процедурата за ремонта на кораба с основен аргумент, че е нарушена свободата на конкуренцията.

Освен това според нея кандидатите трябвало да отговарят на още куп изисквания като това да имат сухи и мокри докове в акваторията на Варна и т.н. Сезирана е КЗК и се чака становище.

Докато комисията се произнесе, може да минат месеци. Освен това вече има оспорване от страна на един от четиримата участници в търга и се завъртат тежки юридически процедури. Всичко това според Максим Петков може да проточи нещата и след една година отпуснатите средства да бъдат върнати в държавния бюджет като неусвоени. А единствения български научно-изследователски кораб "Академик" да остане в това критично състояние и да не може да изпълни поетите ангажименти, заради което ще дължи около 5 млн.лв. неустойки.

В тази връзка от Националния съюз на превозвачите, подкрепени от БУЛСАР и Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" заявиха, че са готови на граждански протести и всякакви позволени форми на натиск, за да бъде спасено финансирането за ремонта на кораба. 

"Академик" е гордост за страната и необходимост, изпълнява не само български, но и международни задачи, той е в ролята на болница при пренасянето на големи групи от хора и ремонтът му е спешен, допълни го кап. Божидар Добрев от БУЛСАР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: