Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Той се ражда противно на всеки природен закон без родители - изгубена, лутаща се душа
Автор: Екип Varna24.bg 08:48 / 26.02.2017Коментари (0)1058
©
Момчето с баба си
Любчо е почти на 15 години. Роден е на 8 март 2002 г. По повод празника на жената бъдещите му родители излезли да го отбележат. На прибиране са пометени, и то на тротоара, от пиян шофьор. Баща му дълги месеци е в будна кома и умира, без да излезе от нея. Майката Невена тогава е бременна в осмия месец. 

Непосредствено след катастрофата бебенцето е извадено от утробата ѝ и поради скъсана пъпна връв и недостиг на кислород е с тежки увреждания. Лекарите не са му дават шанс за оцеляване. Но Любчо се е оказал жаден за живот и напук на всички очаквания - оцелява. Слез 38 операции...

Идва на света абсолютно сам. Противно на всеки природен закон, на всяка логика, той се ражда, а пък няма родители - изгубена, лутаща се душа. Майка му умира при катастрофата... Оттогава досега за него се грижат баба и дядо. Бабата Саня Христова спира да работи, не може да се пенсионира, няма пенсия. Дядото е сляп.

Но въпреки целия ад, през който преминават, те са посветени на детето безусловно. Направо са се вкопчили в него. Може би защото разпознават в него дъщерята, която са загубили без време.

Свидетел съм на борбата им. Непрестанни операции, рехабилитации, упражнения, плуване, езда, ресорни учители, училище, присаждане на стволови клетки... няма нещо, което да не е оперирано по Любчо.

Но изненадващо се оказва,че диагнозата детска церебрална парализа може да бъде надвивана. От силата на целенасочената човешката упоритост, от силата на безграничната болка и тъга, от ината да се сломи съдбата и да се промени ходът на живота.

Защото в момента Любчо, който е най-борбеното, трудолюбиво и упорито дете, което познавам, има огромен напредък. Струва ми се, че тази постоянна работа с него е развила компенсаторни механизми в мозъка му. Защото от дете без шанс за оцеляване, неподвижно, неговорещо... в момента той ходи, говори, разсъждава, има чувство за хумор, инициативен е, социален е. Истинско чудо

Тези хора - Любчо, баба му и дядо му, имат нужда от подкрепа. Те имат нужда от признание. Но не са само те... През зимата и пролетта на 2016 г. направих фотоистория за живота на Любчо. Тя проследява борбата му, ежедневието му, различния му от обичайния живот. Снимките спечелиха отличия.

Една от наградите, която спечелих, бе огледално-рефлексен фотоапарат от престижна световна марка. Реших да я продам на благотворителен онлайн търг и спечелената сума да бъде предоставена на Любчо. За две седмици по време на коледните празници през 2016 г. бе събрана колосалната сума от 183 167,38 лв. Този феноменален резултат от една страна доказва силата на фотографията като визуално средство за въздействие, а от друга страна възвръща вярата в човешкото добро. 

Дава надежда, нещо от което най-много се нуждаят хората в бедаИ тъй като проблемите на децата с увреждания продължават да стоят на дневен ред, а в началото на годината бяхме свидетели на неприятна ситуация със социалните помощи на самия Любчо, изложбата отново бе открита в Клуба на фоторепортера в София. (Тя вече няма благотворителен характер, а целта и е да предизвика, да провокира активност и социална ангажираност у онези, от които зависят битието и оцеляването на всички деца, хора с увреждания в България.)

Изложбата ще продължи до 5 март 2017 г. и всеки, които има интерес и желае, може да я види в Клуба на фоторепортера (в подлеза пред Министерския съвет).

Райфайзенбанк

BG 25RZBB91551000646190

BIC: RZBBBGSF

Титуляр: Любомир Ивайлов Еленков

Paypal:

saniahristova@yahoo.com

Страницата във фейсбук е "Да помогнем на Любчо"

За авторката

Красимира Василева е завършила право в СУ "Св. Кл. Охридски" и магистърска програма "Право на ЕС". Практикуващ юрист е, но се занимава активно с фотография повече от 10 г.

Завладяна от непринудения свят на децата, голяма част от нейното творчество е посветено именно на тях както през призмата на социалната фотография, така и на артфотографията. Търси израз на житейската несправедливост, горчивина или някаква различност чрез това изкуство, защото вярва, че фотографията може да бъде не само източник на информация. Тя може да бъде способ за въздействие, който, освен да повлиява персоналното отношение, притежава заряд да променя човешки съдби, убедена е Красимира.



Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: