Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Аварийната операция в "Полимери“ ще започне от площадката с тежките фракции
Автор: Екип Varna24.bg 16:04 / 27.02.2017Коментари (0)2130
Първата ни задача при обявяване на частично бедствено положение в "Полимери" ще бъде да подсигурим котлована под двата резервоара с тежките фракции, за да предотвратим риска от заразяване на подпочвения слой и води с опасни химикали. Това заяви кметът на Община Девня Свилен Шитов, който днес посети площадката във фалиралия завод, в който се съхраняват промишлени количества ди- и трихлоретан. 
 
Кметът обясни, че компрометираният резервоар, поне според първоначалната информация е един, а не два. Пробойната в него е само една, а трихлоретанът е два метра под нея, което е обозначено и на самия съд с червена линия. Площадката се охранява денонощно от години, като в непосредствена близост е изграден охранителен пост. 

"За мен обаче буди недоумение въпросът защо участниците в аварийната операция през 2014 година са допуснали в разядения резервоар да останат тежки фракции, при условие че той е с пробита покривна конструкция и е било въпрос на време съдържанието му да се покачи до нивото на старата пробойна - вследствие на валежите и снеготопенето", пита Свилен Шитов. 

Водата обаче е по-лека от трихлоретана и регистрираният теч на 17 февруари т.г. е бил именно на вода, както доказа и химическият анализ на взетите проби. Тежките фракции са в долната част на резервоара, където по данни на синдика дебелината на стените е 9 мм. 

Свилен Шитов подчерта, че насъбралата се над трихлоретана вода и приписаната ѝ роля на "шапка", предпазваща приземния въздушен слой и околната среда от тежките фракции, оказва негативно въздействие върху химическите процеси в корозиралия съд. Така поне твърдят експерти от сформираната междуведомствена комисия, която заседава в Областната администрация по-рано днес. 

"Ако специалистите преценят, че трихлоретанът може да не се прехвърля, задължително трябва да бъде поправен покривът на резервоара, в противен случай със затоплянето на времето ще започнат да се отделят вредни за човешкото здраве и околната среда изпарения", обясни Свилен Шитов, позовавайки се на експертното мнение на токсиколога доц. д-р Снежа Златева, която е член на междуведомствената комисия. 

Кметът на Девня изрази съмнение, че набелязаните превантивни мерки по обезопасяването на резервоара могат да бъдат реализирани за една седмица и прогнозира, че частичното бедствено положение на територията на фалиралото предприятие ще бъде удължено. Всички разходи по изпълнението на аварийния план ще бъдат покрити от Община Девня, като за в бъдеще те трябва да ѝ бъдат възстановени от ресорната междуведомствена комисия при Министерския съвет.



Още по темата: общо новини по темата: 89
08.01.2021 »
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
22.10.2019 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: