Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев: ЕС трябва да работи за Европейски гражданско-процесуален кодекс
Автор: Екип Varna24.bg 12:00 / 01.03.2017Коментари (0)803
©
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев представи пред Комисията по правни въпроси свой доклад с препоръки към Европейската комисия за Общи минимални стандарти в гражданското производство на Европейския съюз.

Пред своите колеги евродепутати той подчерта, че "въвеждането на общи процесуални стандарти в Съюза безспорно ще доведе до повишаване на взаимното доверие сред съдебните системи на ЕС и би гарантирало общо равновесие на основните процесуални правила при гражданскоправните спорове."

Дискусиите за хармонизиране на гражданския процес в Европейския съюз не са от вчера. Те стартираха преди две десетилетия с представянето на проучване за сближаване на разпоредбите при граждански процес на държавите-членки (т. нар. Доклад Storme). Като резултат от това Европейският съюз предприе мерки с цел сближаване на правилата в гражданското производство на държавите-членки. В момента обаче все още не е постигнато уеднаквяване.

Европейският съюз работи върху общи минимални стандарти в наказателното производство и определен набор от подобни разпоредби вече съществува в сферата на съдебното сътрудничество по наказателноправни въпроси. По-важното е, че тези мерки не се ограничават до трансгранични спорове, но по-скоро се прилагат хоризонтално при всички наказателни производства.

Гражданското производство е неразделно свързано с основното право на справедлив процес и ефективно средство за защита, гарантирани от чл. 47 на Хартата за основни права на Европейския съюз и от чл. 6 на Европейската конвенция за правата на човека. Ето защо според доклада на физическите лица трябва да се предостави правомощието да се позовават на тези права, където и да се намират в Съюза, както и да могат да отстояват тези права и да сезират съдилищата в други държави-членки толкова лесно, колкото и в своята страна.
Докладът съдържа предложение за директива с конкретни препоръки за създаване на общи минимални стандарти в гражданското производство. Според Емил Радев, минималните процесуални правила на ниво Европейски съюз могат да допринесат за модернизацията на националните производства, за равни условия на бизнеса, и за повишен икономически растеж чрез ефективни и ефикасни съдебни системи, като се улесни достъпът на гражданите на Европейския съюз до правосъдие.

Участие в дебата взеха г-жа Диана Уолис, бивш евродепутат и настоящ директор на Института по европейско право, представители на Европейската комисия, г-жа Мади Делво от Групата на социалистите и демократите и други членове на Европейския парламент. Те приветстваха текста и благодариха на докладчика за огромната работа по документа.
Емил Радев подчерта, че това предложение трябва да се разглежда като първа стъпка в процеса на по-нататъшна хармонизация и сближаване на системите на гражданското правосъдие на държавите-членки и на създаването, в по-дългосрочен план, на Европейски гражданско-процесуален кодекс.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: