Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Административен съд - Варна бил средно натоварен, магистратите с отлични оценки
Автор: Екип Varna24.bg 16:09 / 01.03.2017Коментари (0)2146
© Varna24.bg
Според данните, публикувани от Висшия съдебен съвет в обобщените статистически таблици за дейността на административните съдилища за първото полугодие на 2016 г., Административен съд - Варна е средно натоварен. За първото полугодие на отчетната 2016 г. натовареността на Административен съд - Варна по щат е 17.21 към всичко дела за разглеждане и 11.93 към всичко свършени дела. Действителната натовареност към всичко дела за разглеждане е 17.85 и 12.38 към всичко свършени дела.

Изчислена на годишна база натовареността в Административен съд - Варна по щат е 13.40 към всичко дела за разглеждане и 10.84 към свършени дела, а действителната натовареност към всичко дела за разглеждане е 13,85 и на свършените дела 11,21.

Тези данни са почти идентични с натовареността на съдиите за предходните 2014 г. и 2015 г.

От анализа на съдебната дейност в Административен съд - Варна през 2016г., съпоставено със статистическите данни от предходните две години, могат да се направят следните изводи:

Безспорно през отчетния период се налага извода за намаляване броя на постъпилите дела през 2016г. - 3462 в сравнение с предходните 2014 г. и 2015г., което е значително.

През 2016 г. съдиите в Административен съд - Варна са положили усилия да запазят трайната положителна тенденция за приключване на голяма част от разглежданите дела през отчетния период. От разгледаните през периода 4501 бр. дела са свършени 3642 дела или 80% от делата, който показател е основание да се направи много добра оценка за работата на съда през отчетния период по отношение броя на свършените дела. Този показател показва, че всички съдии са предприели необходимите мерки и са използвали всички процесуални способи за бързина и процесуална икономия и дисциплиниране на страните, довели до изключително висок процент - 80% приключили от разгледаните дела.

Следва да бъде отбелязан и по-големият процент на свършени дела по ДОПК и ЗМ - 664 броя или 69% от разгледаните 956 дела, който показател е увеличен с 5% в сравнение с 2015г., когато са били свършени 64% от делата по ДОПК и ЗМ, като бъде съобразена изключителната фактическа и правна сложност на делата. Големия по обем доказателствен материал и разполагаемото време на съдията, необходимо за проверка и преценка на доказателствения материал и изготвяне на съдебен акт.

Наложително е да се отбележи, че от свършените общо 664 бр. дела по ДОПК и ЗМ, решени по същество са 583 дела или 87,8% от делата и представляват най-голям брой от решените по същество първоинстанционни дела. Предвид горното, следва да бъде дадена отлична оценка на съдиите от Административен съд - Варна по този критерий, предвид големия по обем доказателствен материал и разполагаемото време на съдията, необходимо за проверка и преценка на доказателствения материал и изготвяне на съдебен акт, както и изключителната фактическа и правна сложност на делото.

Като много добра атестация за работата на всички съдии през периода, следва да бъде отчетено, че и през 2016 г. се запазва тенденцията за по-голям брой свършени дела - 3642 броя от постъпилите такива 3462 броя дела.

Изключително високи са показателите на всички съдии по отношение свършените дела за периода от разгледаните такива - 3642 броя дела са свършени от разгледаните 4501 броя или 81% от разгледаните дела са приключили към края на отчетния период.

Извода за бързина на административното правораздаване се подкрепя и от данните за свършените в тримесечен срок дела - 2604 бр. или 71,5% от общия брой свършени през годината 3642 бр. дела, като в този срок се включва и срока за постановяване на съдебен акт.

На това място следва да бъдат отличени съдиите Искрена Димитрова и Евгения Баева, които са приключили в тримесечен срок 84% от общо свършените за периода дела, съответно съдия Искрена Димитрова 122 дела от общо свършените 145 дела в тримесечен срок и съдия Евгения Баева 121 дела от общо свършените за периода 144 дела.

И през отчетната 2016 г. усилията на всички магистрати за спазване на инструктивните срокове по насрочване, разглеждане и решаване на делата и повишаване качеството на съдебната дейност, доведоха до постигане на добри резултати от правораздавателната дейност в съда.

Съгласно данните от статистиката през 2016 г. от решените по същество 2999 дела, съдебните актове са изготвени в 1м. срок по 2722 съдебни акта или 90,76% от всички. 

Като отличен атестат за високото качество на постановените съдебни актове от съдиите, следва да бъде взет предвид и големия брой необжалвани съдебни актове през периода, от всичко подлежащите на обжалване, а именно: От подлежащите на обжалване 1578 броя съдебни актове през годината, 1055 решения и 523 определения, необжалвани от страните са 675 броя съдебни акта, което представлява 43%. Необжалвани са 305 съдебни решения и 370 определения.

Горните данни налагат изводите, че съдиите са вложили при изготвянето на актовете изключителен професионализъм и отлична теоретична подготовка, съблюдавали са съдебната практика и са постановили качествен и мотивиран съдебен акт, с който страните се съгласяват и приемат и който не е бил обжалван от страната, за която актът не е позитивен.

Всички съдии през отчетния период имат изключително висок процент необжалвани съдебни актове от подлежащите на обжалване, поради, което следва да бъдат поздравени за високия професионализъм и непрестанен стремеж за постановяване на качествени и мотивирани и законосъобразни съдебни актове.

В заключение може да се отбележи, че големият брой разгледани и свършени дела през отчетния период, отчетената бързина на съденото производство и доброто качество на постановените съдебни актове, водят до извода за добра професионална подготовка, мотивираност и отговорност на магистратите от Административен съд Варна.

За тези резултати несъмнено допринасят всички съдебни служители-съдебните помощници, обща и специализирана администрация, които и през 2016г., изпълняваха качествено, мотивирано и отговорно служебните си задължения.

Анализирайки статистическите данни, може да се направи извод, че постигнатите резултати през отчетната 2016г., определят много добра оценка за работата на Административен съд - Варна. За поредна година в съда се отчита бързина за насрочване, разглеждане и приключване на първоинстанционни и касационни дела, срочност и добро качество на съдебните актове.

През отчетния период, съдиите от Административен съд Варна, проявиха изключителна активност при упражняване правомощията им по чл.92, ал.1,т.11 от 3СВ да дават мнения пред ВАС по искания за приемане на тълкувателни решения. След проведено Общо събрание на съдиите на 28.09.2016г., свикано с Разпореждане на Председателя на съда от 26.09.2016 г. бяха обсъдени и изпратени становища по тълкувателни дела №1/2016г.; №5/2016 г. и №7/2015 г. на Върховен административен съд.

Всички съдии от Административен съд - Варна следва да бъдат поздравени за проявената активност при изпълнение на правомощията им по чл.92, ал.1,т.11 от ЗСВ за даване на мнения пред ВАС по искания за приемане на тълкувателни решения и тълкувателни постановления и да бъдат насърчени и в бъдеще да осъществяват тази своя дейност, предвид обстоятелството, че приемането ТР и ТП пряко и непосредствено засягат тяхната същинска правораздавателна дейност и постигнатите резултати.

Административен съд - Варна продължава да е един от малкото съдилища в страната, които с оглед хармонизиране на българското законодателство с европейските правни норми отправя допустими и мотивирани преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз в Люксембург. Изразен пример в това отношение е работата на съдия Искрена Димитрова и изпратеното преюдициално запитване по адм. дело №560/2016 г. с определение от 04.11.2016 г. по предявения иск по чл.1,ал.2 от ЗОДОВ с правно основание чл.4, пар.3 от Договора за ЕС срещу БНБ за присъждане на обезщетение за забавено изплащане на гарантиран депозит в КТБ. Преюдициално запитване през отчетната 2016 г. беше направено и от съдия Веселина Чолакова по КАНХД №3534/2015 г. с определение от 12.04.2016 г. със следния въпрос: Попада ли в обхвата на чл.1,пар.1 от Регламент за изпълнение/ЕС/ №791/2011 на Съвета от 03.08.2011г., вноса на мрежести тъкани от стъклени влакна, които са декларирани за режим "допускане за свободно обръщение и крайно потребление" на 10.04.2012г., с посочен произход от Тайланд и са изпратени от същата държава, но са с произход от Китайската народна република, който произход е установен в рамките на процедурата по разследване и изготвяне на доклад от Службата по приложението на Регламент №1073/1999 на Европейският парламент и на Съвета. На така поставения въпрос, съдът е отговорил с определение от 15.11.2016 г. по дело С-222/16.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: