Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девня предоставя възможност за успешен старт в живота и високи доходи
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 02.03.2017Коментари (0)879
©
Гаранция за успешен старт в живота, социална сигурност, високи доходи и възможност за реализация в цял свят. Това са основните предимства на професионалните паралелки, които ще бъдат сформирани през идната учебна година в СУ "Васил Левски" - гр. Девня, по инициатива на кмета Свилен Шитов и представители на индустриалните гиганти в града начело с "Девня Цимент".

Ръководството на училището и Община Девня организираха родителска среща, на която представиха новите паралелки, учебните им планове и гарантираните възможности за реализация, които се откриват пред младите девненци след успешно завършване на средно образование.

Двете нови специалности - "Електрообзавеждане на производството" и "Автоматизация на непрекъснати производства", по които тази година ще бъде обявен прием по документи след завършено основно образование в VII и VIII клас, са уникални за цялата Варненска област, обясни директорът на училището Георги Петков. Заместник-директорката Миглена Радкова разясни на родителите кои ще бъдат балообразуващите предмети при кандидатстване след VII и VIII клас и как точно ще се сборуват оценките. Тя подчерта, че новите учебни планове за горния курс предвиждат еднакъв брой часове по чужд език, така че бъдещите гимназисти по двете нови специалности ще изучават разширено английски език, което на свой ред ще им отвори допълнителни възможности за реализация и глобална интеграция.

Кандидат-гимназистите, които тази година ще завършат основното си образование в VII клас, ще могат да подават документи в СУ "Васил Левски" за прием по специалността "Автоматизация на непрекъснати производства", която е подходяща и за жени. За целта се предвижда да бъде разкрита една паралелка с 26 свободни места. Още една паралелка със същия брой вакантни места ще бъде сформирана и за кандидат-гимназистите след VIII клас, като тя ще бъде разделена на две професионални направления. 13 ученици ще се профилират по специалността "Електрообзавеждане на производството", а другите 13 - "Автоматизация на непрекъснати производства".

"Проблемът с кадровата необезпеченост на предприятията се задълбочава с всяка изминала година, а новият Закон за образованието и системата на дуалното обучение ни дават чудесна възможност да действаме в правилната насока, така че да бъде удовлетворен интересът на всички страни", коментира пред родителите кметът на Девня Свилен Шитов. Той припомни, че един от основните въпроси, които поставят гражданите по време на избори, е защо в девненските заводи няма работа за местните жители, които най-често биват назначавани на неквалифицирани позиции поради липса на подходящо образование. Новите две професионални паралелки в СУ "Васил Левски" ще променят тази тенденция, но и ще спомогнат за пресичането на негативните демографски процеси на територията на общината, заяви Свилен Шитов. Той допълни, че новите специалности се котират в целия свят, така че Девня далеч няма да бъде единствената, а сигурната възможност за реализация на успешно завършилите ученици.

Инициаторите на родителската среща обърнаха внимание, че бизнесът ще осигури материални стимули на учениците и учителите по двете нови специалности и ще обезпечи материално-техническата база за нуждите на профилираната подготовка. Освен това гимназистите ще бъдат наблюдавани внимателно как се развиват в процеса на обучение, като най-успешните сред тях ще бъдат подпомогнати да продължат образованието си във висше учебно заведение. Този модел вече функционира успешно в съседна община, която привлича и ученици от Девня, стана ясно по време на срещата.
Родителите останаха доволни от презентацията на двете нови паралелки и най-вече от възможността децата им да станат квалифицирани и високоплатени специалисти, които ще имат гарантирана възможност за реализация на трудовия пазар в родния си град. Следващата родителска среща, в която ще се включат и представители на индустриалния бизнес, ще се проведе в началото на април.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: