Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стягат уникално изследване на рибата в Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 06.03.2017Коментари (0)871
© Varna24.bg
Подготвя се мащабно изследване на рибните ресурси в Черно море. Идеята е то да обхване цялата му акватория. Нещо, което не е правено досега и се очаква да започне през следващата година. Решението вече е взето в ЕС, осигурено е и финансирането, съобщи за в. "Черно море" доц. д-р Виолин Райков, ихтиолог, морски еколог в Института по океанология.
Ще бъдат изследвани всички видове риба, като се започне с дънни, а след това и с пелагични изследвания. Досегашните бяха на парче - ние за нашите води, румънците за техните, Турция изпълнява по някой друг свой проект и това е всичко, което се правеше. А рибите в Черно море са мигриращи видове и за да се установи състоянието и развитието на всеки от тях, трябва да се покрие цялата територия на морето, обясни доц. Райков. 

Така че в момента изобщо не може да се говори за ефективно управление на рибните ресурси в Черно море, което се опитва да прави Европейската комисия чрез своята генерална дирекция по морско дело и рибарство. В общността членуват само България и Румъния, на които се пада малък процент от риболова. Какъв е делът на Русия, е трудно да се каже заради информационното затъмнение, но всеизвестно е, че на Турция се падат над 80 % от улова. Нейният черноморски бряг е най-дълъг и обхваща 1200 км, а риболовният й флот е много по-голям от този на България, Румъния, Украйна и Русия взети заедно. Допреди няколко години той надхвърляше 5 - 6 хиляди риболовни съда. По официални данни напоследък са започнали да го съкращават, но все още никак не е малък.

Средства за мащабното изследване дава не само Европейският съюз, а и ФАО (Организацията по прехрана и земеделие към ООН). Нещо много важно в този случай - след като ще се прави такова мащабно изследване, логично е в него да бъдат включени не само страните членки на ЕС, а и всички останали от района на Черно море. Да поясним, че Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFСМ) е специализирана комисия към ФАО (респективно ООН) и неин член е Турция, а Украйна, Русия и Грузия подкрепят нейната дейност. GFСМ e регионална структура за управление на рибарството, която има за цел да насърчи развитието, опазването, рационалното управление и оптималното използване на живите морски ресурси, а така също и устойчивото развитие на аквакултурата в Средиземно и Черно море.

От досегашната работа на парче нямаше реален ефект не само защото не можеше да обхване цялата морска акватория. Изследванията се извършваха по различни методи, тоест по различно време, с различни уреди и средства, което не позволява резултатите да бъдат сравними. С други думи, всички досегашни изследвания нямаха пълна научна стойност, тоест харчеха се едни пари на вятъра, което е самата истина, подчерта ихтиологът. По неговите дума така е, защото България и Румъния нямаме изграден административен капацитет, не можем да се стиковаме, да се разберем, да уредим финансово нещата да вървят в една посока и ред още условности, които пречат.

Сега идеята е методиката на цялото изследване да бъде еднаква и така вече наистина ще може да бъде създадена ефективно работеща организация за управление на рибните ресурси в Черно море, категоричен е доц. Райков. Освен Института по океанология с научноизследователски кораби разполагат и Румъния, и Турция. Ние имаме реален капацитет за водещо участие в реализирането на програмата. За да се получи пълна информация за видовете риби, ще трябва да бъде използван целият научен ресурс на черноморските държави
Участниците ще бъдат разпределени в различните групи. Изследванията ще обхванат на части западната акватория, южната, също източната и северната. Накрая цялата информация ще бъде събрана и представена на научен съвет за анализ, което вече ще бъде с много по-голяма стойност от всички досега.

Наред със сериите изследователски експедиции ще има и обучителни курсове, насочени към рибарите, ще има отделно и за учените. Това ще осигури надграждане на капацитета, защото идеята е да бъдат включени и контролът на риболова, воденето на статистиката и всичко останало, от което има нужда. Тоест, ресурсите ще бъдат насочвани и към слабите звена, обясни доц. Райков.

Подготовката на изследването за цялото Черно море вече започва, за да бъдем напълно подготвени както организационно, така и ресурсно за старта, който се очаква да бъде през 2018 г. Добрата новина е, че има решение централният координационен център да е в България, което е голямо признание за нашите океанолози. Сега предстои да бъде сформиран работният екип. Искахме офисът да е във Варна, тъй като тук са събрани морските научни структури, като Института по океанология, Института за рибни ресурси - основните изпълнители на изследователската програма. Надделя обаче мнението той да бъде в Бургас, където се намира седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), като в нашия град ще има негов клон, поясни още доц. Райков. Очаквало се той да заработи сега през март - април.

Няма ограничение във времето, като идеята е да се провеждат периодично дънни и пелагични изследвания.Това, което стартира догодина, ще бъде поне два месеца, за да се покрие цялата избрана акватория на морето. Очакванията на ихтиолога са то да продължава и години напред, за да се направи пълна картина на развитието на рибните видове в Черно море. Паралелно с това ще се събират данни от морската среда, което ще позволи съставянето на пълна екологична картина.

Още не може да се каже какъв е точният размер на финансовия ресурс. Засега е определен за първите две години с идеята да продължи и занапред.

Програмата за мащабното изследване на рибата в Черно море е конструирана по модела на вече съществуващата за Средиземно море. Понеже неговата акватория е много по-голяма, там е разделена на части. Има изследователска програма за Източното Средиземноморие, друга - за Адриатическо море, и т.н. Специално тази за Адриатика включва Италия, която е голяма морска държава. Тя разполага със сериозен финансов ресурс и може да подпомага програмата, която е отворена и за спонсори. Нашата ще започне с осигурения ресурс от ЕК и ФАО, но доколко ще продължи и в бъдеще, ще зависи и от допълнително привлечените средства от черноморските държави, каза доц. Райков. Тъй като повечето от тях, включително и нашата, не разполагат с големи финансови възможности, надеждите са насочени към Русия, която разполага със свеж капитал и също има интерес от продължаването на изследванията в Черно море. Практиката от модела за Средиземно море показва, че за да стане дълготрайна програмата към нея, трябва да бъдат ангажирани и самите държави. Това е естествено, защото имат икономически и екологичен интерес от експлоатацията на морето, допълни ихтиологът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: