Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Никой не знае дали и кога ще продължи ремонтът на Аспарухов мост
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 13.03.2017Коментари (5)7787
Архивна снимка
Вторият етап от ремонта на Аспарухов мост във Варна най-вероятно няма да започне на 15 март, както беше предварително обявено. Това показа проверка на "Дневник", след като в началото на седмицата няколко независими регионални медии във Варна цитираха началника на Областното пътно управление Румен Илиев с информацията, че всеки момент очакват заповед от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за начало на ремонта. Според цитираните думи на Илиев, работата по моста трябваше да започне най-вероятно идната сряда.

От държавната агенция не последва опровержение на публикациите, цитиращи Илиев, но те станаха повод за недоумение в общинската администрация във Варна. От там съобщиха, че не са уведомени за предстоящо начало на ремонтните работи. Процедурата в подобни случаи изисква АПИ да изпрати писмо до фирмата-изпълнител, а тя от своя страна да информира кмета на града. Той от своя страна трябва да разпореди промяна в организацията на движението по моста за ясно определен срок. През април миналата година, първият етап от ремонта на моста стана причина за хаос и километрични задръствания, които продължиха няколко седмици.

Румен Илиев отказа коментар по темата с обяснението, че е в болница и обясни, че всичко, казано от него до момента, било изопачено от медиите. Информация за начало на ремонта нямаше и пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". От там категорично отрекоха да са определяли 15 март като начална дата на работата.

Само преди дни обаче в социалните мрежи бяха разпространени стряскащи снимки, на които ясно се вижда, че металната арматура на моста е оголена и силно корозирала, а бетонът се рони.

"Общинската администрация във Варна е изпълнила ангажиментите си по отношение на ремонта на Аспарухов мост, каза зам. кметът на Варна Христо Иванов по повод неяснотите около предстоящите възстановителни дейности по съоръжението. Кога ще продължи работата зависи единствено от АПИ".

Иванов припомни, че като част от националната пътна мрежа Аспарухов мост е държавна собственост и всички ангажименти по осигуряването на безаварийната му експлоатация са на агенцията. "Въпреки това, обясни зам.-кметът на Варна администрацията извърши обследване на състоянието на моста, изготви е за своя сметка техническия му паспорт, финансира идейния проект и разчетите за възстановителните работи".

За първия етап от ремонта на съоръжението от миналогодишния държавен бюджет бяха отпуснати 5 млн. лв. С тях бяха рехабилитирани 4 от общо 11 съоръжения по конструкцията му. Извършена бе подмяна на хидроизолацията, цялостно асфалтиране и положени нови тротоари.

Както и през миналата година дейностите по евентуален втори етап от ремонта на моста трябва да бдат извършени от две дружества - "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг". Предварително планираните за тази година средства са близо 4.8 млн. лв - с около 200 хил. лв. по-малко от м.г. С тези пари трябва да бъдат ремонтирани фугите между отделните елементи, да се разширят пешеходните конзоли, да се поставят нови парапети и хидроизолация, да се извърши преасфалтиране. Ако работата започне, тя ще трябва да приключи до началото на туристическия сезон на 1 юни.

Целият ремонт на Аспаруховия мост ще струва 35 млн. лева, планирани да бъдат отпускани поетапно от бюджета.

Аспарухов мост свързва централната част на Варна с кварталите "Аспарухово" и "Галата" и е единствената връзка през плавателния канал море - езеро. Съоръжението, което е част от магистрала "Черно море" и европейски път E87 е пуснато в експлоатация на 8 септември 1976 година и до пролетта на м.г. ремонтите, извършвани по него, са били само козметични.

Проблемът с адекватната поддръжка на пътните съоръжения в страната отново придоби актуалност след трагичния инцидент в тунела "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус", при който на 5 февруари загина човек.




Още по темата: общо новини по темата: 142
10.05.2021 »
15.04.2021 »
13.04.2021 »
17.02.2021 »
02.02.2021 »
26.01.2021 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.03.2017 г.
0
 
 
Гримиране(ремонт) на моста е загуба на време и пари(опасен е за ползване)...нужен е нов мост с аварийни ленти в двете посоки и поемащ трафика Констанца-Истанбул със запас на ресурси Азиатците могат да построят нов мост за няколко месеца
Aнонимен
на 13.03.2017 г.
0
 
 
Необходим е нов мост Този е амортизиран напълно (1976-2017) и не отговаря на никакви критерии в съвременните условия
0
 
 
кое не му е ясно,чакат се да минат изборите за да се види кой ще е на власт и коя фирма ще прави ремонтите (кой ще краде) толкова е просто.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: