Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стотици варненци ще плащат местни данъци втори път заради крадла
Автор: Екип Varna24.bg 09:49 / 14.03.2017Коментари (15)14651
© Varna24.bg
Стотици жители на Варна ще плащат местни данъци за втори път, въпреки че вече са ги издължили в район "Приморски" и имат бележки за това.

Потърпевши сигнализираха "24 часа" за абсурдния казус, който продължава със съдебни спорове от 2010 г. до днес. Тогава става ясно, че Корнелия Петкова, главен инспектор "Ревизии, проверки и контрол" в дирекция "Местни данъци", е откраднала 300 хил. лв. за 4 г. На работното си място, с бадж и достъп до компютърната система, тя прибирала пари от хората, издавала им бележки, но вместо по сметката на район "Приморски" сумите постъпвали директно в джоба ѝ. След разкриването ѝ чиновничката е осъдена и лежи в Сливенския затвор.

Хората, които вече са платили данъците си за имоти и коли, обаче получават призовки да се издължат пак. Някои го правят, други обаче обжалват в съда, като твърдят, че вече са платили и няма как да ги задължават да го правят отново. Оказва се, че всички решения на административния съд в града, а след това и на Върховния административен съд (ВАС) в София са в полза на местната администрация. Въпреки че по наказателното дело срещу Корнелия Петкова е доказано, че тя е откраднала парите, докато обслужва гражданите на работното си място.

В крайна сметка тези, които са потърсили правата си по съдебен ред, веднъж са платили суми от порядъка на 3 лв. до 10 хил. лв. за данъци, сега трябва да ги платят отново, и то с лихвите. И това не е всичко. Много от тях ще плащат и разноски по делата. Така освен нервите и загубеното време в търсене на истината сметката на данъкоплатеца излиза тройна.

Пострадали са лекари, учители, юристи и висши мениджъри, десетки фирми, както и чужди бизнесмени и жители на страни от Западна Европа, купили имоти във Варна. Всички случаи са като под индиго, показват решенията по 18 съдебни дела, с които "24 часа" разполага.

"Решението не подлежи на обжалване", пишат под окончателния си акт 5-има съдии от ВАС на 24 февруари 2017 г. Това е последната изгубена битка на ощетен от крадливата служителка. Бизнесменът е платил местните данъци за фирмите си и за личното си имущество за общо над 20 хил. лв. Те обаче потъват в джоба на Петкова, а той може да ги търси с граждански дела от нея, но не е ясно дали някога ще ги получи.

Не така стоят нещата обаче с хора, които не са се конституирали като страна в наказателното дело срещу Корнелия Петкова, въпреки че имат подписани и подпечатани квитанции за платени данъци.

На 26 януари 2010 г. мъж влиза в район "Приморски", за да плати данъците на негова близка. Пред гишето на касата има огромна опашка. Човекът бързал и помолил да го пуснат по-напред. В това време дошла жена от администрацията с бадж на служител от дирекция "Местни данъци".

Двамата влезли в една от стаите. Служителката седнала зад компютър и направила справка по ЕГН. Съобщила му, че трябва да плати 432 лв. плюс 114 лв. лихви, както и данъците от 2007 до 2010 г. за фолксваген. Той извадил парите и служителката ги прибрала, като дори разпечатала документ за платени данъци. Подписала се, сложила печат и го връчила на платеца.

9 месеца по-късно жената, която изпратила близкия си да плати данъците за колата, получила с писмо акт за установяване на задължение по декларация за придобит автомобил - не била платила данъците за фолксвагена от 2007 до 2010 г. Жената обаче пазела документа, с който на 26 януари парите са издължени, и обжалвала акта пред шефа на дирекция "Местни данъци", чиято служителка прибрала парите. Справка в системата обаче показала, че сумата не е постъпила като приход.

По това време срещу служителката с баджа Корнелия Петкова вече се води разследване за кражби в особено големи размери. Тя успяла да прибере за себе си 300 хил. лв. от данъците, които варненци плащали с убеждението, че изпълняват дълга си.

Когато получават покани да се явят и да си платят това, което вече са издължили, много от тях завеждат административни дела. В съда обаче се оказва, че данъкоплатците трябва да платят втори път. В мотивите си магистратите сочат, че Корнелия Петкова не е имала правомощия да събира данъци. Доказва го длъжностната ѝ характеристика като служител.

Освен това, когато прибирала парите на хората, слагала печат на квитанциите, който е зачислен на неин колега от дирекцията. Той също нямал правомощия да събира данъци в брой. Така въпреки подписа и печата по квитанциите те са определени от съда като издадени от неоправомощен служител. Иначе е безспорно, че точно Петкова е влизала в системата по партидите на длъжниците и е проверявала колко трябва да внесат. Отбелязвала, че сумите са преведени по банков път, а не в брой. Пари по сметката на общината обаче няма.

Върховният административен съд като последна инстанция отхвърля всички жалби на ощетените граждани.

Посочено е, че могат да търсят парите си в граждански дела срещу Корнелия Петкова. Аргументът е, че те са били излъгани от нея в лично качество, въпреки че е действала на работното си място, легитимирала се е като служител, правила е справки в системата и е слагала подписи и печати по квитанциите за предадените пари. През 2012 г. ощетените граждани пишат до тогавашния омбудсман Константин Пенчев.

Той излиза с категорично становище, че общинската администрация недвусмислено нарушава както законни права на гражданите, така и основни правни принципи".

Пенчев изтъква, че всички граждани разполагат с документи, удостоверяващи извършените плащания към бюджета, които носят официалните атрибути - подпис на длъжностно лице и печат. Въпреки това местната администрация определя квитанциите като недействителни (фалшифицирани).

Омбудсманът протестира, че на гражданите се вменява задължение, което те нямат - да следят за истинността на документите, които един общински орган издава.

Наскоро служебният министър на правосъдието Мария Павлова откри нов корпус на затвора в Сливен, където лежи Корнелия Петкова.

Корнелия Петкова е отведена в сливенския затвор в началото на февруари 2016 г. Първо Варненският окръжен съд я наказва с 2 г. условно и изпитателен срок от 5 г., защото като длъжностно лице заблудила стотици, че плащат данъците си, а в същото време прибирала парите за себе си. Апелативният съд обаче решава, че Петкова ще изтърпи наказанието си ефективно, което е потвърдено и от последната инстанция ВКС.

От 13 март 2007 г. до 31 март 2010 г. Корнелия Петкова работила като инспектор "Ревизии, проверки и контрол" в стая №6 на първия етаж в район "Приморски". При нея влизали граждани, които не искали да чакат на опашката при касата. Често обаче Петкова сама излизала пред гишетата, питала гражданите за какво чакат и сама ги канела в нейния офис, за да се издължат. Макар и рядко, замествала колежките си на касите, които имат правомощия да събират пари.

Корнелия Петкова имала достъп до системата на софтуерния продукт на общината за местни данъци, но ползвала и код на нейна колежка за разширени функции. Доказано е, че е манипулирала и данни в системата, за да може да краде парите.

В края на март 2010 г. шефката на дирекция "Местни данъци и такси" Венцислава Коева получила сигнал от началника на отдел "Касови и безкасови приходи", че има отбелязване на плащания, които реално не са постъпвали в общинския бюджет.

На него му казала служителка от "Безкасови плащания", която отговаряла за издължаванията. Кодът на тази служителка бил използван от Корнелия Петкова, за да отразява в системата, че данъците са платени.

Вътрешната проверка показала, че от 2007 до 2010 г. Корнелия Петкова редовно влизала в системата от компютъра и с данните на колежката си отразявала издължаването на местни данъци и такси. Парите прибирала за себе си, а в системата отразявала, че са постъпили по банков път.

Според съда Корнелия Петкова проявила хитрост и престъпна упоритост, като заблуждавала хората, че реално плащат налозите си.

След приключването на наказателното дело срещу Петкова десетки я осъждат за вредите, които им е нанесла, но никой от тях още не е получил пари. 300-те хиляди, откраднати за 4 г., все още не са открити.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Такова наказание че никой няма да посмее да направи такова нещо
0
 
 
Доста вярно. Къде са уволненията сега ?
0
 
 
ами какво само коментирате и пишете,действия трябва
Aнонимен
на 14.03.2017 г.
0
 
 
Ами аз ако съм на потърпевшите би ми олекнало малко ако на площада й се изредят 10 негъра и после й отрежат главата.
0
 
 
Тя да ги плати защо хората ще ги плащат повторно.....НЕНОРМАЛНА ДЪРЖАВА
0
 
 
Ще гласувам даа ама друг път. Летището и хайде.
0
 
 
Доказано виновна. Гражданите да платят отново. Ей Абсурдистан. Ненормална държава.
0
 
 
А не може ли освен дела от частен характер,заведени срещу въпросната служителка,да бъдат заведени и такива по Закона за отговорността на държавата за вреди нанесени на граждани?Тази служителка представлява държавата доколкото Агенция по приходите е държавна институция и като такава, трябва да носи отговорност за контрола върху служителите си!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: