Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екатерина Захариева във Варна: ГЕРБ ще постави знак за равенство между справедливост и правосъдие
Автор: Екип Varna24.bg 14:12 / 14.03.2017Коментари (0)2251
©
ГЕРБ поема ангажимента да бъде довършена съдебната реформа - основната ни цел е да се постави знак за равенство между справедливост и правосъдие. Това заяви по време на кръгла маса на тема "Обществен ред и правосъдие" във Варна Екатерина Захариева, министър на правосъдието в кабинета "Борисов 2" и водач на листата с кандидати за народни представители в Пазарджик. 

На форума присъстваха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, водачът на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова, кметът и областен координатор на ПП ГЕРБ-Варна Иван Портних, представители на правозащитни и правораздавателни органи.

Захариева бе категорична, че стратегията за реформа трябва да се завърши максимално бързо и законите трябва да започнат да действат, за да почувстват българските граждани справедливост. Тя отчете какво е било свършено от ресорното министерство и очерта приоритетите в сферата на правосъдието от управленската програма на ГЕРБ.

"Променихме конституцията. Разделихме Висшия съдебен съвет на две. Въведохме пет нови проверки на магистратите от инспектората. Направихме най-същественото изменение в Закона за съдебната власт. Приехме електронното правосъдие", отчете Захариева. Кандидатът за народен представител припомни, че по време на управлението на кабинета "Борисов 2" е създаден горещ телефон за първична правна помощ.
Захариева заяви, че ГЕРБ ще внесе закон по отношение на наказателно-процесуалния кодекс. 

Тя запозна присъстващите на форума с позицията на чуждестранни прокурори, които категоризират българския наказателен процес като твърде формален. "Често възможностите в наказателно-процесуалния кодекс се използват за безкрайно връщане на делата в досъдебна фаза, така че да изтече абсолютната давност на едно престъпление. Ние настояваме за задържане на осъдените лица веднага", каза тя.

Екатерина Захариева изтъкна, че в управленската програма на ПП ГЕРБ се предвижда нов ред за преследване на корупцията по високите етажи на властта. Правосъдният министър от кабинета "Борисов 2" коментира, че ГЕРБ е първата партия, започнала работа по Закона за съдебната експертиза. И изтъкна, че не може да има качествено правосъдие без качествена експертиза.

Следващият важен приоритет от програмата, който тя анализира, бе свързан с наказателната политика. "Ще продължим да работим в посока ресоциализацията и превъзпитанието, защото единствено по този начин намаляват кражбите", каза Захариева. Важна тема, която бе засегната по време на дискусията, бе електронното правосъдие. Екатерина Захариева внесе яснота, че то ще допринесе за по-евтини, бърз и прозрачен съдебен процес. "Електронно правосъдие е част от електронното управление на страната. Ползата от въвеждането му ще бъде най-вече, че процесът ще стане по-бърз и по-прозрачен", каза тя.

"Осигурено е финансиране и поемаме ангажимент докрая на 2018 г. електронното правосъдие да бъде готово". По отношение на юридическото образование ГЕРБ планира въвеждане на единен държавен изпит.



Още по темата: общо новини по темата: 430
03.05.2018 »
29.09.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
05.05.2017 »
04.05.2017 »
предишна страница [ 1/72 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: