Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателка на читалище задигнала над 600 000 лв. за десет години
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 16.03.2017Коментари (2)661
©
Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд председателката на народното читалище "Йордан Йовков - 1870 г." Юлия Ст. за извършено престъпление по служба като длъжностно лице по чл. 283а, т.1, във връзка с чл. 282, ал.2, предл. 1 и 2, във връзка с чл. 282, ал.1 от Наказателния кодекс. Престъплението, за което подсъдимата ще отговаря пред състав на Добричкия окръжен съд, е извършено при условията на продължавано 10 години деяние. Имуществените вреди от престъпната дейност на 52-годишната Юлия Ст. са в размер на 611 885, 95 лева. 

През периода от 6 юли 2004 год. до 15 декември 2014 г. в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - председател на народното читалище "Йордан Йовков - 1870г." в град Добрич, подсъдимата Юлия Ст. не изпълнявала служебните си задължения по Закона за народните читалища и устава му.

Като председател тя трябвало да организира дейността на читалището съобразно закона, устава и решенията на общото събрание, както и да контролира изпълнението на задълженията на "Карина 90" ООД в Добрич, произтичащи от 4 договора за съвместна дейност, сключени от подсъдимата.

Зад юридическото лице стоят братята Ивелин и Димитър Иванови, по-известни в Добрич с участието си в силовите структури на прехода с прякора Котараците.

По договорите фирмата на двамата братя трябвало да проектира, ремонтира и обзаведе за своя сметка помещения на читалището. Срещу направените инвестиции "Карина 90" ООД получила под наем 117 кв.м застроена площ по първите два договора и 345,15 кв. м застроена площ по вторите два договора. 

Помещенията се намирали в приземния етаж на сградата на народното читалище в идеалния център на Добрич на бул. "25 септември" № 44, собственост на община Добрич, отдадени безвъзмездно на единственото читалище в града за развитие на дейността му. 

С отдаването на помещенията на двете добрички фирми - "Карина 90" ООД и "Сейфти билд" ЕООД, свързана с двамата братя, Юлия Ст. набавила имотнаоблага за тези дружества в размерна 262 937,52 лева. Общият размер на причинените значителни вреди за читалището са в размер на 611 885,95 лева. Според обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич от 10-годишната престъпна дейност на подсъдимата председателка са причинени и вреди от неимуществен характер - уронен престиж на единственото в града читалище.

От поемането на председателското място от подсъдимата до освобождаването й от длъжност с определение на Добричкия окръжен съд в касата на народното читалище не постъпила и една стотинка от наемите за отдадените помещения. Решенията си Юлия Ст. вземала еднолично, с манипулации на общото събрание и набиране на членове сред работниците и служителите на фирмите на Котараците, които гласували "правилно".

Счетоводната експертиза по делото е категорична, че направените от фирмите на двамата братя и свързаните с тях дружества инвестиции в читалището са в пъти по-малко от приходите, които би получило читалището, ако е отдавало само помещенията си. В договорите с "Карина 90" ООД като председател Юлия Ст. се съгласила всички приходи от дейността на фирмата, осъществявана в помещенията на читалището, да остават в касата на юридическото лице.

Дружеството "Карина 90" ООД определяло каква част от печалбата си да отделя за закупуване на книги и за абонамент на читалището за вестници и списания.

По досъдебното производство не са открити доказателства, че "Карина 90" ООД - гр. Добрич, е изпълнявало поетите задължения.Направената газификация на сградата и към момента не е платена на фирмата-изпълнител, въпреки многократните опити да си получи вложените средства.
Въпреки неизпълнението на клаузите от страна на толерираната от подсъдимата фирма и свързаните с Котараците други юридически лица още преди изтичане на срока на договора, Юлия Ст. подписвала следващ договор. На два пъти заради дълг на фирма-наемател била налагана възбрана на 8-те търговски обекта в сградата на читалището. Съществувал сериозен риск те да бъдат изнесени на публична продан. Само намесата на наблюдаващия делото прокурор в ОП - Добрич, е предотвратила на два пъти изнасянето на търговските обекти на читалището на публична продан.

Предстои делото срещу 52-годишната Юлия Ст. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.03.2017 г.
0
 
 
Като се чудите защо ни е такава държавата прочетете предния коментар.
Aнонимен
на 16.03.2017 г.
0
 
 
пак малко е взела аз ако бях ,тройно повече бих прилапал .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: