Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
¬арна
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
ќбщество
Ѕизнес
 риминални
»нституции
ƒруги
„итателски
¬арна получи мобилен център за разследване, техниката е на ниво!
»зточник: Varna24.bg 11:31 / 16.03.2017 ќтпечатай »зпрати
©
—ледствените отдели в ќѕ-Ѕургас, ќѕ-¬арна, ќѕ-¬елико “ърново, ќѕ-ѕловдив, ќѕ-—офи€ и —офийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост ("‘олксваген", модел "“ранспортер  омби", 4х4).

ћобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

ѕрипомн€ме, че на 25.11.2015 г., в сградата на Ќационалната следствена служба (Ќ—л—), беше официално открит ќперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъплени€ (ќƒ÷). Ќа откриването директорът на Ќ—л— г-н ≈вгени ƒиков представи възможностите, които дава криминалистичната техника, придобита със средства по съвместен българо-швейцарски проект. “огава Ќ—л— оборудва първите два мобилни центъра за разследване - микробус и автомобил с повишена проходимост.

√лавни€ прокурор —отир ÷ацаров нееднократно изтъква необходимостта от снабд€ването с подобни мобилни центрове за разследване на всички апелативни райони. ÷елта е осигур€ване на самосто€телен капацитет за разследване на органите на прокуратурата. ¬ изпълнение на тази цел сега на територи€та на страната ще действат нови 6 мобилни центрове за разследване. “е са закупени със средства на прокуратурата, след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшестви€ от дежурните следователи, в посто€нна 24-часова готовност.

Ќевъзможността за извършване на начален оглед на територи€та на местопроизшествието в района на гара ’итрино наложи използването на дрон, принадлежащ на Ѕългарската арми€. — оглед повишаване ефективността на работа при разследвани€та на тежки престъплени€ на територи€та на ц€лата страна, Ќационална следствена служба (Ќ—л—) вече разполага със собствена сво€ такава лет€ща платформа, оборудвана с камера.

¬ кра€ на 2016 г., за нуждите на разследването е закупена лет€ща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшестви€. —тава въпрос за производствени аварии, пътни и железопътни катастрофи, терористични актове, природни бедстви€ и др., при които е възпреп€тствано провеждането на първоначалните действи€ по разследването на огледните групи, поради незагасени пожари, наводнени площи, изтичане в атмосферата на емисии от вредни газове, непрочистени от сапьори територии, опасност от вторични взривове и пр. “ова се налага и когато засегнатите територии са на гол€ма площ и в труднодостъпни местности, при които е необходимо фото и видео заснемане, за да се изучи и фиксира обстановката на местопроизшествието, въздействието върху обкръжаващата среда и причинените щети.

ƒронът е закупен от »нститута за космически изследвани€ и технологии при Ѕългарската академи€ на науките - —офи€. ¬сички служители от отдел " риминалистически" в Ќ—л— са преминали курс на обучение и са сертифицирани от »нститута, за работа с платформата и заснемане с не€. ¬ъвеждането на тези нови технологии в действи€та по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшестви€.

ѕрез 2017 г. ръководството на прокуратурата планира придобиването на модерна криминалистична техника и автомобили за нуждите на този отдел в Ќ—л—, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.

«ареждане! ћол€, изчакайте ...
0
 
 
»нтересно ми за какво ще ги ползват. ѕросто усво€ват пар
0
 
 
ћного €ки бусчета... тр€бваше и джантите в черен мат... :–
 оментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« јприл 2018 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
¬иж още:
јктуални теми
√ригор ƒимитров на турнири през 2018 г.
художествена гимнастика
“¬ сезон 2017/2018
ƒёЎ на „ерно море, сезон 2017/2018
‘  —партак (¬н), сезон 2017/2018
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ¬арна и региона.
e-mail:
јнкета
 ак се справи общината с почистването на снега?
ћного добре
ƒобре, но можеше и по-добре
Ќе се справи
ѕълна трагеди€

–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
ѕравила
¬арненци във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2009 - 2016 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Varna24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Varna24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта. ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—татистика: