Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата "Пролет“ в Галерия Теди с поглед към събуждането на природата
Автор: Екип Varna24.bg 16:26 / 16.03.2017Коментари (0)2054
©
Артистичната пролет идва във Варна с изящна изложба в Галерия Теди, която се открива на 16 март. 19 български художници, сред които много уважавани имена в родното изкуство, са специално поканени от галеристката Йорданка Торнева за тематичната сбирка. Всички те пращат във варненската галерия свои нови работи живопис, докоснати от идеята за възраждането на природата.

Ярък акцент в изложбата е малкият формат на Милко Божков - италиански градски пейзаж - площадът на Монтериджони с надвиснало пронизващо небе, по милбожковски синьо. Димитър Рашков също черпи вдъхновение от Италия и предизвиква очите ни с избуяващо на талази зелено поле, в което всички пътеки водят към бяла къща с кипариси насред хълмовете на Тоскана.

Изложбата доминират замислените китайски пейзажи на проф. Десислава Минчева, в които златен и сребърен прах се сипе над изплъзващите се очертания на води и земи в часа на сложноцветната мъгла. А изтънченото дзен преживяване на проф. Ивайло Мирчев е подсказващо наречено "Пролетно сантиментално". Свежият полъх на връщащия се към живота пейзаж ни среща и в платната на Долорес Дилова, докато в пейзажите на Живка Маринова цветът на пролетта е все още зимно студен, а предчувствието за слънце пробива синеещите улици със своите светложълти мазки.

Бисера Прахова се вписва в темата на изложбата с типичните за нея окръглени очертания на цъфтящи дървета край морето. При Сашо Костов дори градът е с цвят на гора, когато става дума за настроение, а свежестта диша в синевата на небето. Гергана Минкова вижда различните часове на пролетния ден в отделен цвят, особено искрящо е пладнето, събрало в една мозайка разноцветните вибрации на светлината.

Доайенът на колекцията - живата класичка Калина Тасева - праща във Варна една монументална гора и не по-малко монументални цветя, създадени с едър категоричен жест.

Цветята взема за тема и проф. Димитър Чолаков, и ни ги представя в две стилизирани версии, които биха стояли удивително добре една до друга в колекцията на ценител. Друга така неразделна двойка платна е пратил Владимир Пенев - една изтънчена, почти монохромна игра на ден и нощ, на позитив и негатив. Почитателите му ще се зарадват и на неговите знакови чадъри, намек за пролетните дъждове.

Ефектни са цветята на Нели Чолакова, в които дори и контурът следва дъха на пролетния ветрец, докато Василка Монева ни поднася тържествена подредба от геометризирани букети, потопени в дълбочините на синия цвят. В синьото се гмурва и Ели Станчева, за да донесе за нас оттам композиция с морска звезда.

Здравка Василева участва в темата с три платна, белязани от силната цветна геометрия на градските пейзажи, сред които за радост на варненци, блести и поглед към морето. Син акцент има и в любимата тема на Мария Чакърова - градския двор, стоплен от цветовете на първото разцъфтяло бадемово дръвче. Поглед към дома ни предлага Мариана Ежбекова със своите плочки - керамика в керамика, защото и натюрмортите, изрисувани на тях, са композиции от керамични съдове.

Усмивката в експозицията е на Емануела Байракова. Нейните две почти миниатюрни пана разказват със средствата на наива истории на тема "В един пролетен ден там край морето", в които се заплитат дами, влюбени, чаши вино и... котки.

Експозицията на тема "Пролет" ще остане в Галерия Теди на ул. "Скайлер" 8 във Варна до 16 април.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: