Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 1 милион българи страдат от безсъние
Автор: Екип Varna24.bg 17:02 / 16.03.2017Коментари (0)771
©
Повече от 45% от хората по света, включително и в България, страдат от заболявания, свързани с нарушения на съня. У нас над 1 милион българи са засегнати от инсомния, синдром на неспокойните крака, сънна апнея или друго от общо 41-те подобни заболявания, показват медицинските данни.

Около 30 на сто от възрастното население са с хронично безсъние, а 17% от мъжете и 9 на сто от жените до 50-годишна възраст са със сънна апнея. Това съобщи специалистът по медицина на съня във Военномедицинска академия д-р Петър Чипев.

Апнеята е проблем, свързан с дишането на пациента, който се проявява по време на сън и води до дневна сънливост, поясни д-р Чипев. По думите му при това заболяване се увеличава рискът от поява на артериална хипертония или диабет. Многократно нараства и опасността от катастрофи и трудови инциденти заради заспиване през деня, тъй като при засегнатите от болестта хъркането прекъсва REM - фазата на съня, и го прави непълноценен.

Според лекари мнозина обаче не различават проявите на сънната апнея от традиционното хъркане и затова не малко хора, засегнати от нея, не подозират, че са болни.

Същевременно се оказва, че в България няма клинична пътека за изследване и лечение на нарушенията на съня. Такива пациенти обикновено се приемат в болниците с диагноза ларингити. По тази причина не е ясен и точният брой на засегнатите от тези заболявания, тъй като лечението им се отчита и предоставя като друга диагноза в Националния център по обществено здраве и анализи.

По данни на Световната здравна организация липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни и редица други болести.

Оказва се, че ако спите по-малко от 7,5 часа нощем, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване, каза Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб". Дори само 45 минути по-малко сън забавят метаболизма с цели 6 процента, допълни тя и поясни, че следобедната дрямка, дори да е само половин час, има освежаващо действие върху всички органи и системи в тялото и укрепва психиката.

Оказва се обаче, че ако не спим достатъчно, е опасно да наваксаме пропуснатото със спане повече от полезните 7,5 часа.

Прекомерният сън също вреди на здравето. Повече от 8 часа сън на нощ могат да увредят сърдечно-съдовата система, да създадат риск от инсулт, инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Фондация InSpiro, с подкрепата на пациентски организации "Заедно с теб", започват кампания за популяризиране на социално значимата болест обструктивна сънна апнея, каза Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".

Източник: Монитор









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: