Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ахмед Моллов не бил отстъпвал право за трансплантация!
Автор: Екип Varna24.bg 17:31 / 17.03.2017Коментари (2)1032
©
Дарителската кампания за 63-годишния Ахмед Моллов от Пещера, който само за три дни успя да събере дори много повече от необходимите за присаждане на бъбрек пари, е на път да завърши не с хепи енд, а с грандиозен скандал, съобщи "Дарик". Историята на мъжа трогна милиони хора у нас и по света най-вече с това как преди 5 години пациентът бил повикан за трансплантация, но отстъпил реда си на 14-годишно момче. Именно тази част от така представената драма привлече съчувствието и направи чудо - само за 3 дни бяха събрани над 85 000 лева.

Днес обаче от Агенцията по трансплантация опровергаха точно тази част от историята. Проверка на ведомството показва, че Моллов никога не е получавал ред за присаждане на бъбрек от 2011 година досега, така че няма как да го е отстъпвал на когото и да било. В регистрите на Агенцията няма и 14-годишно момче, което да е било трансплантирано, съобщи шефката на Агенцията д-р Мариана Симеонова.

На практика съпругата на Ахмед - Кери Моллова, се подигра с доверието най-напред на колежката ни от Пещера Величка Ачева. С ясната цел да помогне на нуждаещ се - в града се знае, че Ахмед от години чака за бъбрек - тя разпространи зов за помощ, в който бе споменат и "благородният" жест. Заради спешността на случая и бързото влошаване на пациента нещата бяха приети на доверие както от нея, така и от други журналисти. Докато истината не излезе наяве.

"Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на ИАТ като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г., гласи официалното прессъобщение на Агенцията, разпространено днес. До момента няма информация, че е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации".

От ИАТ обясниха още, че Ахмед няма как "да отстъпи ред", защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации. Ако те попаднат сред потенциални реципиенти при конкретна донорска ситуация, първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII", е заложено в нормативните документи. 

С резултатите от проверката им е запознат на 16 март и здравният министър Илко Семерджиев. До момента обаче официално не е публикувана нито дума по случая на сайта на Агенцията. Защо от понеделник, когато тръгна кампанията, досега никой не е реагирал, остава неясно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Намерили начин да съберат парите,за съжаление неетичен!
0
 
 
Коментара ми е следния - емотикон, с опулено човече и се е пляснал по челото...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: