Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Недоспиването на испанците не е национална черта – те просто са в грешната часова зона!
Автор: Екип Varna24.bg 09:00 / 23.03.2017Коментари (1)1586
©
Решението испанците да се придържат към централноевропейското време може да се окаже виновно за всичко, от злополуките по време на работа до ниската раждаемост.

Но това може да се промени...
Испанската хитова телевизионна програма за деца, Мастър Шеф Джуниър, кара повече от 3 милиона млади зрители да стоят залепени за телевизорите си до 1 часа през нощта в делничните дни.

Това привлече критиките на испанските депутати, които призоваха държавните радио и телевизия RTVE да планират програмите за деца така, че да завършват не по-късно от 22:00 между неделя и четвъртък.

Испанският парламент с право твърди, че "навиците за гледане на телевизия са основна причина за липсата на добър сън в страната ни". Както във всички модерни държави, много хора обичайно използват телевизията, компютрите или телефоните си късно през нощта: "Деца, които не спят достатъчно през нощта страдат от раздразнителност, сънливост и липса на концентрация", заявяват депутатите.

Депутатите твърдят, че "цялата страна страда от липсата на сън - и че испанците спят "средно по един час по-малко от останалите европейци".

Не е случайно, че испанците спят един час по-малко. Испания е в грешната часова зона. Мадрид е директно на юг от Лондон, така че трябва да бъде в същата часова зона като Великобритания, но за повече от 50 години страната се е придържала към централноевропейското време.

През 2013 г. Испанска гражданска комисия разглежда този въпрос и доказва, че испанците спят 53 минути по-малко от средното за Европа, и че това ниво на загуба на сън повишава многократно наличието на стрес, трудови злополуки и неуспех в училище.

Интересното е, че много от хората, работещи в отрасъла Международен транспорт и спедиция до Испания потвърждават казаното по-горе. По време на престоя си там те изпитват значителен дискомфорт по отношение на разпределението на ангажиментите си през деня и времето за отдих.

Традиционната сиеста и възможността за почивка през деня ни карат да мислим, че средно статистическите испанци имат време за сън и са в състояние да се възползват от предимствата на почивката или че съществуват културни традиции за подобно поведение. Това определено е далеч от истината. Испанците работят повече от почти всички свои европейски колеги. И причината те да имат по-сънлив подход към живота е, че те наистина са сънливи през целия ден. Испания има нефункционална система за отчитане на времето, която лишава всички в Испания от един час сън ежедневно.

В допълнение, испанските работници обикновено работят 11 часа на ден, от 9 до 1. Вечерят в 21 часа и след няколко часа пред телевизора, те никога не си лягат преди полунощ. Така че не е изненадващо, че раждаемостта при тях пада стремглаво. Въпреки недоспиването се говори за премахване на традиционната испанска сиеста.

Сиестата не се пропуска и в страни като Египет, Индия и Мексико като почивка по време на интензивно напрежение. В Египет например, селскостопанските работници и техните семейства спят повече от семействата в Кайро. Испания има шанс да промени часовото време на страната. Достигането на препоръчителното време за сън ще подобри здравето на населението. Качеството на живот ще се подобри също. Разумното работно време ще подобри производителността и ефективността на труда, а това ще донесе огромни печалби.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.03.2017 г.
0
 
 
а нашето. защо не го оставят ами трябва да го променят.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: