Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Специализираният съд погва 11-членна престъпна група за продажба на новородени в Гърция
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 28.03.2017Коментари (0)870
©
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 11-членна организирана престъпна група за търговия с новородени в съседна Гърция. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна.

Александър Т. пребивавал в град Ламия в Гърция, където живеел на семейни начала със Светла Ж. Той набирал чрез посредници бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла Ж. организирали приемането на бременните жени в болнично заведение за раждане на децата им, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал и "баща" на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това - до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижили членовете на организираната престъпна група Елена Ж. и Павлина Д, които били роднини на Светла Ж.

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

По продължилото няколко години разследване на Окръжната прокуратура във Варна срещу 11-членната ОПГ са установени 14 бременни жени, които са продали бебета си в съседна Гърция. Едно от родените в Гърция деца е било върнато след сигнал на българските власти до органите в Гърция. 

За доказване на престъпната дейност на организираната група е била поискана международна правна помощ от компетентните органи на Република Гърция на няколко пъти. 

Делото за вината на приелите да изтъргуват децата си майки е разделено от това разследване и е предадено по компетентност на Районната прокуратура във Варна. Търговията с бебетата като бизнес на организираната престъпна група е извършвана в периода от 2009 до 2011 год.

На Специализирания наказателен съд в София са предадени освен лидерите Александър Т. и Светла Ж., и членовете - техният син 25-годишният Илиян Ил. от Варна, 39-годишната Елена Ж. от Варна, 57-годишната Павлина Д. от с. Снежина, община Провадия, която вече е осъждана, 33-годишният Николай М. от Провадия , 46-годишният Георги Ст. от Бургас, 52-годишният Ради А.от Ямбол, който е с предходна съдимост, 65-годишният Митко С. от Стралджа, област Ямбол, 40-годишният Светослав П. и 55-годишната Величка А. от Варна.

Предстои процесът срещу 11-те подсъдими да бъде насрочен за разглеждане в Специализирания наказателен съд в София.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: