Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Фестивална киноакадемия стартира във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:03 / 29.03.2017Коментари (0)828
©
На 31-ви март от 18,30ч. стартира образователната платформата на ФКЦ-Варна, оценена от експертите на "Варна - Европейска младежка столица 2017" и от комисията към фонд "Култура" на Община Варнависоко, с най-много точки от всички одобрени проекти. 

Постигнатите 150 от възможните 155 точки показват одобрение от страна на специалистите и висока класа от страна на инициаторите на идеята. Очакванията на младежката аудитория в града и от кинотворците - ментори са да се провокира интерес към седмото изкуство и да се случат полезни ефективни срещи и комуникации между младежта не само в страната, но и на трансгранично ниво.

"ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ" е образователен проект с трансгранична платформа, която стартира в рамките на "ВАРНА - ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017". Очаквайте филми, дискусии, провокации, комуникации с млади кинокритици от Европа, майсторски клас, образователен модул за генериране на критически журналистически материали, стажантска програма, диплом и навлизане в реалния свят на кинофестивалите във Венеция, София, Варна. 

Инициативата е на творческия екип на Фестивален и конгресен център-Варна и се реализира с подкрепата на РУО-Варна и Община Варна. Интересни и ексклузивни за комуникацията в платформата са партньорите от CinEd - Европейски проект за кинообразование с координационен център Париж, киноексперти от европейския формат за млади кинокритици FESTIVALIST - Париж и др. млади кинотворци от цял свят. Идеятае академията да намери своята изява в свободната към момента ниша за образователни формати във Варна и комуникация от и за младежи, провокирани от седмото изкуство. 
 
Целта е да се привлекат и образоват младежите на Варна в областта на киноизкуството, да се създаде пространство и алтернативи за формиране на цели и интереси у подрастващите в един свят, в който навсякъде сме заобиколени от визуалното изкуство и не на последно място, създадената възможност изявилите се младежи да бъдат интегрирани в реалния свят на киното като жури и участие в живота на филмовите фестивали не само във Варна, но и по света.
Наличният ресурс, с който ФКЦ-Варна разполага е водещ фактор в инициативата - професионални кинозали, техника и екип на култовото място в морската столица, там където и сега, и преди години е било "Фестивалното кино" на Варна.

Клубът - академия ще бъде леснодостъпен, поради безплатния пропускателен режим до лектории, дискусии и работни кинопрожекции.

В програмата за реализация на проекта са заложени три основни модула:
• запознаване с езика на седмото изкуство и неговата история от първите му стъпки до съвременните образци,
• анализ и придобиване на знания относно работата по съставните елементи на кинопроцеса - сценарий, режисура, операторско майсторство, продуциране, оригинална авторска музика и пр.,
• създаване на аналитичен базис, свързан с разпознаването на жанровите характеристики - трагедия, комедия, подразделенията като трилър, мистерия, фантастика, психотрилър, хорор и пр.

Предстои създаването на устойчива образователна традиция с интегриране в реалния живот, както следва:

На 15 април 2017г. ще бъдат излъчени трима кандидати за младежкото жури на филмовия фестивал във ВЕНЕЦИЯ 2017 - една традиция, която от години дава шанс на един младеж от България да бъде част от световен киноформат.

През август ще бъдат излъченипет от най-изявените членове от майсторския клас на ФЕСТИВАЛНА КИНОАКАДЕМИЯ, за да сформират младежко жури към 25-тия МФФ "Любовта е лудост". Ще анализират, ще изказват мнение, ще оценяват обособените в отделен модул филми, третиращи младежка тематика, ще генерират журналистически материали - т.е. усилията на експерти и обучаващи се ще намерят своята реализация и ще достигнат интегриране в международен кинофорум, какъвто е доайенът на филмовите фестивали в България "Любовта е лудост". Уъркшоповете, дискусиите и генерирането на критически бележки ще бъдат ръководени от модератор Йоана Павлова - кинокритик, собственик и създател на платформа за киноинформация, работеща в Париж и активен участник в престижни европейски кинофоруми.

И още... Младежите-участници в проекта ефективно ще се интегрират в рамките и на другите фестивали, на които ФКЦ - Варна е домакин. Такива са "Златна роза", "София филм фест", "Менар филм фест", Световният фестивал на анимационнияфилм и т.н.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: