Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Над 100 варненски ученици станаха лесовъди за ден
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 01.04.2017Коментари (0)1305
©
Над 100 варненски ученици се включиха в националната инициатива "Лесовъд за един ден", която се проведе на територията на Природен парк "Златни пясъци". Със събитието беше даден символичен старт на Седмицата на гората, която тази година ще премине под мотото "Гората е живот". 

От името на домакините Красимира Аскерова приветства всички участници и гости в Природен парк "Златни пясъци" и представи инициативата, която се провежда със съдействието на Североизточно държавно предприятие, Държавно горско стопанство - Варна, както и Регионална дирекция по горите - Варна. 

"Природното богатство, което сме наследили, е резултат от управлението на горите през годините. На 1 март 1880 г. е издаден указ, с който е възложено стопанисването на горите в нашия район. Вече 137 години те се управляват от горските ведомства", заяви Иван Стоянов, който в момента ръководи РДГ-Варна. 

Той разказа на децата, че празникът на залесяването се отбелязва от 1925 г. насам, а по традиция Седмицата на гората се провежда ежегодно в началото на април. 

Зам.-директорът на СИДП Георги Георгиев и директорът на ДГС "Варна" Иван Иванов благодариха на учениците за интереса, който проявяват към лесовъдската професия и дейностите, свързани с опазването на природата. 

"Седмицата на гората е кауза, която заслужава подкрепата на цялото общество. Полагаме усилия да приобщим към нея децата, тъй като именно на тях ще завещаем грижата за зеленото богатство на България", коментира Иван Иванов. Той призова малките приятели на гората да бъдат партньори на лесовъдите и занапред. 

Официален старт на инициативата бе даден с песента "Хубава си, моя горо". Чрез интерактивни игри и беседи служителите от горския сектор помогнаха на децата да обогатят своите знания за природата и да придобият полезни лесовъдски умения. В интересните занимания се включиха ученици от ОУ "Стефан Караджа" и НГХНИ "Константин Преславски", както и много млади семейства, които заедно с децата си дойдоха в парка в слънчевия съботен ден. 

Всички участници в инициативата получиха тениски с мотото на Седмицата на гората. Сред подаръците, които бяха приготвени за тях, имаше лакомства и специални интерпретативни игри, чрез които в рамките на учебния процес децата да научат повече за флората и фауната на Природен парк "Златни пясъци". 

Учениците получиха и фиданки, които да засадят край своите училища. Малките лесовъди с удоволствие изминаха предвидения за тях маршрут "Песента на гората". 

"На 1 април отбелязваме и Международния ден на птиците", припомни Красимира Аскерова. Незабравими мигове децата изживяха и във въжения парк на територията на ПП "Златни пясъци", където бяха посрещнати от опитния алпинист и планински водач Христо Иванов. За спомен от инициативата "Лесовъд за един ден" всеки участник получи дървен медальон, който да изрисува по свой вкус и желание.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: