Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище ще се проведе във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 03.04.2017Коментари (0)1010
©
На 6.04.2017 г. от 10:00 часа Окръжен съд - Варна и Регионалното управление на образованието - Варна организират съвместна проява, посветена на превенция срещу насилието в училище. 

Събитието е наречено "Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище" и се провежда по образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури". Инициативата е подкрепена и от Община Варна, "Уницеф България" и "Информационно обслужване"АД. Поканени са Иван Портних - кмет на Община Варна, Тодор Иванов - Заместник-кмет на Община Варна, административните ръководители на Апелативен и Районен съд - Варна - Ванухи Аракелян и Ерна Якова, Владимир Чавдаров - ръководител на Окръжна прокуратура - Варна, старши комисар Даниел Пашов - директор на Областна дирекция на МВР - Варна, представители на дирекция "Превенции" в Община Варна и на отдел "Закрила на детето", регионална дирекция "Социално подпомагане".

През учебната 2016-2017 година Окръжен съд - Варна работи по три образователни проекта, свързани с повишаване правната култура на младите хора. Целта на два от тези проекти е превенция срещу престъпността в ученическа възраст. Само за последните 4 месеца съдии от ОС-Варна посетиха 20 училища и се срещнаха с повече от 2000 ученици, голяма част от тях посетиха съдебната институция, за да се запознаят с работата на магистратите и съдебните служители.

Организирането на Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище по инициатива на Окръжен съд - Варна и Регионалното управление по образованието е поредният повод да бъде привлечено вниманието на обществото към проблемите на българските училища, свързани с проявите на агресия и насилие от млади хора. Това е истински значима кауза, която обединява усилията на всички институции в града.

Датата 6 април е избрана и по повод навършването на 1 година от откриването на първата във Варна "Синя стая" за щадящо изслушване на деца, станали свидетели или жертви на престъпление (открита на 11.04.2016 г. - първата, финансирана от българското правителство).

През учебната 2016-2017 година в рамките на образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" съдии от Окръжен съд Варна участваха в няколко срещи с бъдещи абитуриенти от СУ "Св. Климент Охридски" (училище, избрано от ВСС за партньор по проекта), за да разискват с тях въпроси, свързани с трудовото право и техните права и задължения на трудовия пазар.

В рамките на проекта и със съдействието на ръководството на училището бяха организирани два конкурса за детска рисунка и есе на тема, посветена на борбата срещу вербалното и физическо насилие. Жури, избрано от директора на СУ "Св. Климент Охридски", отличи 7 есета и 9 рисунки в три възрастови групи. В двата конкурса взеха участие 88 деца от втори до десети клас от СУ "Св. Климент Охридски". Всички участници ще получат удостоверение за участие в образователната програма на ВСС и Конституция на България. На 06.04.2017 г. в 10 часа на втория етаж на Окръжен съд - Варна ще бъде открита изложба, а отличените творби ще бъдат наградени от ръководството на съдебната институция.

В рамките на втория образователен проект "Час по правосъдие", по който работи Окръжен съд - Варна, бяха осъществени срещи и дискусии с ученици от други 19 варненски училища. Кулминация на проявите за тази година ще бъде провеждането на симулиран процес с участието на ученици от ПГГСД "Николай Хайтов" в края на месец април.

Един от партньорите по този проект е ОУ "Панайот Волов", кв. Виница. В Деня за борба срещу детската агресия и насилието десет ученици от основното училище ще представят ролевата игра Pacta clara boni amici ("Добри съглашения, добри приятели"), посветена на превенцията срещу детската престъпност.










Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: