Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Градски транспорт" отказа микробус за нуждите на хора с увреждания
Автор: Пламена Николова 09:25 / 04.04.2017Коментари (4)2082
©
Иван Цветанов, ръководител на "Феникс"
Варненската фирма "Градски транспорт" отказва да отпусне микробус с рампа за нуждите на театрална формация "Феникс", съставена от хора със и без увреждания, съобщиха за Varna24.bg от Сдружение "Феникс". Ето какво споделиха младите хора:

"Ние сме театрална формация "Феникс" към сдружение "Феникс 2009" гр. Варна, чиято дейност е интеграцията на хора в неравностойно положение в обществото, чрез способите на театралното изкуство.

Формацията е съставена от хора със и без увреждания.
Освен на варненска сцена, ние представяме своите спектакли и на различни международни форуми за любителски театри в цялата страна, където сме единствената такава формация и от където се връщаме с призове: първи награди, индивидуални награди, дипломи, плакети и др

А от 2015 година сме носители и на "Почетен знак за заслуги към Варна-сребърен", връчени ни лично от кмета на гр. Варна, заради дейноста с която се занимаваме, а именно интеграция на хората в неравностойно положение чрез способити на театралното изкуство.

Тази година отново имаме покана да участваме на фестивала "Океан от любов", който ще се проведе от 8ми до 11 април в град Пазарджик. Но за съжаление няма как да се предвижим до там. От Община Варна ни разрешават да пътуваме с интегрирания градски транспор, но от фирма "Градски транспорт", които са подчинени на Община Варна и по точно изпълнителния директор господин Манолов, отказаха да ни отпуснат микробус с рампа, заради Нредба 6 от 1997 година, според която интегрираният градски транспорт няма право да напуска рамките на общината. И как така до миналата година този интегриран градски транспорт можеше да излиза извън рамките на общината, а сега изведнъж не може?

Говорим за интеграция на хора с увреждания в обществото. Но за каква интеграция говорим, когато тези хора не могат да излязат извън населеното място, в което живеят? Кажете ни как хората на инвалидни колички, които искат да отидат на рехабилитация или на балнеолечение извън техния град могат да направят това? Кажете ни как и ние можем да отидем на различните фестивали в страната за които имаме покана? Защото освен в Пазарджик сме поканени да участваме във фестивалите в Бургас, Кнежа, Созопол, Лом.

Да, във Варна има вагон пригоден за хора на колички, който се прикачва по заявка към влаковете. Но ако тези хора на колички търгнат за някое малко населено място до което се стига с едно или две прекачвания, този същия вагон може да ги отведе само до първата смяна на влака. От там нататък не се зане ще могат ли да продължат или не. И дори да успеят да стигнат до малкото населено място никой не им гарантира, че ще могат да се върнат обратно.

Има и хора със специфични увреждания като аутистите на пример, които могат да пътувам само в компанията на познати и близки хора. Как тогава тези хора ще се качат на автобус или влак?

Нашата молба е да ни съдействате, за да можем да променим тази Наредба 6 по начин, който да позволи на интегрирания транспорт да излиза извън рамките на общината, за да могат хората с увреждания да пътуват свободно в цялата страна и да не бъдат дискриминирани по този начин! Само тогава можем да кажем, че наистина говорим за интеграция на хората с увреждания в обществото!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 04.04.2017 г.
0
 
 
Знаете ли колко мн.инвалиди се нуждаят от такъв транспорт за болници и мед.прегледи, но не знаят за този вид транспорт. А вие искате по концерти да ви водят
Aнонимен
на 04.04.2017 г.
0
 
 
Дай да разхождаме всеки инвалид, но НЕ за негова сметка където на него му е кеф ААА
Aнонимен
на 04.04.2017 г.
0
 
 
От кога някакъв Манолов е станал изпълнителен директор Този сигурно е от онези военни пенсионери дето само смучат от гр. танспорт и как не го е срам да откаже превоз на тези хора Ама те такива срама нямат Знаят само да лапат и то с пълни шепи Това са хора които нямат никаква ценностна система И защо кмета не се намеси най после да си влезе като общински управник Значи тези микробусчета могат да ходят до гр. Бяла лично аз съм засичал превоза там е то сигурно е било за някаква частна работа Засрамете се г-да управници на градски траспорт Не забравяйте ,че никой не е вечен и не знае какво нещастие може да го застигне
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: