Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище отбелязаха в съда
Автор: Екип Varna24.bg 15:39 / 06.04.2017Коментари (0)1645
©
Окръжен съд - Варна бе домакин на Ден за борба срещу детската агресия и насилието в училище, като проявата бе организирана съвместно с Регионалното управление по образованието във Варна. 

С отправената покана към институциите, които имат отношение към подрастващите, и тяхната подкрепа, бе показана съпричастност към проблемите в българските училища и желанието всички заедно да помогнем на децата да намерят път, в който да се радват на общуване без агресия, на живот без насилие, поне в дома и в училище - там, където можем да им предложим защитена, контролирана среда. 

На проявата присъстваха Владимир Чавдаров - административен ръководител на Окръжна прокуратура- Варна, Силвия Обрешкова - заместник - административен ръководител на РС-Варна, Николета Арнаудова - прокурор в Окръжна прокуратура, инспектор Иларионка Христова - началник на "Дом за временно настаняване на малолетни и непълнолетни" при Областна дирекция на МВР, Ана Конукова - началник отдел "Закрила на детето", дирекция "Социално подпомагане" - Варна и директори на училища- партньори по образователните проекти.

От няколко години Окръжен съд - Варна работи по образователни проекти, чиято цел е повишаване правната култура на младите хора - съдии посещават училища или посрещат ученици в съдебните зали, за да разговарят с тях. Магистратите участват в тези прояви мотивирани от убеждението, че всички носим отговорност за подрастващите и за това, което се случва в българското училище. 

В началото на учебната година Окръжен съд - Варна беше инициатор на работни срещи с представители на Регионалното управление по образованието и Община Варна за по-добра координация между институциите. След проведено проучване 40 училища от град Варна изявиха желание да се включат в проектите. Заявките за посещения бяха поравно разделени между Окръжен и Районен съд за учебната година. За четири месеца близо 2000 млади хора се запознаха отблизо с работата на Окръжния съд и се срещнаха със съдии - в техните класове и в съдебните зали в свободни от заседания часове. 

През учебната 2016-2017 година в рамките на образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" съдии от Окръжен съд Варна участваха в няколко срещи с бъдещи абитуриенти от СУ "Св. Климент Охридски", за да разискват с тях въпроси, свързани с трудовото право и техните права и задължения на трудовия пазар. 

В рамките на проекта и със съдействието на ръководството на училището бяха организирани два конкурса за детска рисунка и есе на тема, посветена на борбата срещу вербалното и физическо насилие, наречени: "Докосни ме, не ме докосвай. Кажи ми, не ми го казвай". В конкурса за детска рисунка се включиха 72 деца, на възраст от 8 до 17 години, включително и от паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство в училището. Жури, избрано от директора на СУ "Св. Климент Охридски", отличи 5 есета и 9 рисунки в три възрастови групи. Отличените рисунки са подредени на втория етаж на Окръжен съд - Варна, а техните автори днес бяха наградени от административния ръководител на институцията Марин Маринов, г-жа Ирена Радева, ръководител отдел в Регионалния инспекторат по образованието и Иваничка Славкова, ръководител на Наказателно отделение. Рисунките са публикувани и на Фейсбук страницата "Младите и правосъдието". 

Във втория конкурс - за есе, посветено на превенция срещу насилието, се включиха 16 ученици от пети до десети клас от СУ "Св. Климент Охридски". Децата бяха наградени от Росица Станчева, ръководител на Гражданско отделение, както и от Николета Арнаудова, прокурор в Окръжна прокуратура.
В Деня за борба срещу детската агресия и насилието в училище участваха и децата от ОУ "Панайот Волов", които изнесоха представление, посветено на агресията и детската престъпност. По този начин, използвайки различните езици на изкуството, децата показаха своето отношение към проявите на насилие и изразиха желанието си за общуване, което носи положителни емоции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: