Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Оправдаха варненски съдия за натиск върху прокурор
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 12.04.2017Коментари (0)874
©
Оправдателна присъда за варненския съдия, обвинен в опит за натиск над прокурор. Делото срещу Светлозар Георгиев постави рекорд за бързо правосъдие, като само след едно заседание магистратът чу "невинен", предаде Нова телевизия. 

Георгиев беше съдия по делото срещу Веселин Марешки и по искане на ДАНС е подслушван за връзки с бизнесмена. Такива не се доказали, но пък по СРС-та протекли разговори, в които съдията се опитал да упражни натиск върху прокурор от Варна, за да прекрати разследването срещу негов приятел. Провинението на магистратския приятел било, че оставил без надзор ловния си автомат на капака на колата си. Прокуратурата ще протестира решението на съда.

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е оказвал натиск върху прокурор заради случай със забравен върху капака на автомобил автомат, обяви Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор.

По-рано днес специализираното звено "Антикорупция" привлече като обвиняем съдията от Окръжен съд - Варна Светлозар Георгиев за престъпление по служба, което предвижда наказание за лишаване от свобода от 1 до 6 години. Обвинението на съдията е за това, че е склонявал прокурор от Районната прокуратура във Варна Здравка Задгорска да прекрати наказателно производство за извършено престъпление от общ характер.

По думите на Арнаудова той е мотивирал прокурора да приеме, че случаят се касае за малозначително деяние.

"Случаят, за който районният прокурор е водил разследване е за лице от Варна, което е забравило в късните часове на денонощието през месец септември 2016 година върху капака на автомобила си огнестрелното си оръжие, което притежава законно - гладкоцевен автомат АК, калибър 12. Забравил го е, с което е нарушил основни правила за съхраняване на огнестрелни оръжия, което представлява висока степен на обществена опасност, тъй като сами разбирате, че е било напълно възможно това оръжие да бъде открито от дете или друг човек и да се стигне до тежки инциденти", обясни Румяна Арнаудова.

Притежателят на автомата е бивш служител на 5-о районно управление на МВР във Варна. По думите на Арнаудова извършителят е близък приятел на съдия Георгиев и е поискал от него да му помогне, за да се прекрати разследването.

"Съдията е извикал в кабинета си прокурора от Районен съд - Варна и го е мотивирал да прекрати това разследване, защото според него не представлява обществена опасност. Това се е случило на 2 декември 2016 година. Прокурорът обаче е приел, че деянието е престъпление и че извършителят трябва да получи съответно наказание, не се е поддал на влиянието на съдията. На 6 декември е внесъл обвинителен акт срещу извършителя на това престъпление. Извършителят на престъплението е признат за виновен от Районен съд - Варна и му е наложено наказание глоба в размер на 1000 лева", разясни още говорителят на главния прокурор.

Румяна Арнаудова уточни, че спрямо съдия Георгиев е взета парична гаранция в размер на 3 000 лева.

"В рамките на днешния ден, по настояване на съдия Георгиев, се извършва предявяване на разследването, той ще се запознае с всички доказателства, а наблюдаващият прокурор ме увери, че в случай на липса на доказателствени искания, има готовност максимално бързо да внесе делото в съда", посочи Арнаудова.

Тя допълни, че сигналът за оказван натиск върху прокурора е подаден на 7 март от ДАНС. На 8 март е разпитан прокурорът, разпитани са били и други лица.

"В понеделник на 13 март цялото специализирано звено отиде във Варна и бяха извършени всички процесуално-следствени действия по събирането на гласните доказателства. Затова и днес решението на прокурора за предявяването на престъплението е обосновано от това, че според нас сме събрали всички възможни доказателства. Може би днес ще приключи разследването с предявяване на всички доказателства на съдията", посочи още тя, като отбеляза, че досъдебното производство разполага и със запис от срещата в кабинета на съдията между него и прокурора.

"За около една седмица всички доказателства бяха събрани и ще предадем съдия Георгиев максимално бързо на съда", каза още Арнаудова.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: