Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Уникални проекти за Варна получиха финансиране от фонд "Култура"
Автор: Екип Varna24.bg 08:29 / 13.04.2017Коментари (0)2713
©
"Get involved fall in love wicth Varna" събра най-много гласове от журито и публиката по време на Творческия маратон. Той събра 124,5 точки от максималните 155. Проектът предизвиква гражданите и гостите на Варна да влязат в ролята на творци в споделеното създаване на поредица от артистични инсталации. Инсталациите ще бъдат създадени с помощта на дигитална фабрикация и обединени от формата си на сърце, символ на проекта. Всяка от тях ще носи своето уникално послание, указания как да бъде завършена и ще отвежда към следващата, ставайки част от игра.

Какви ще бъдат нейните правила ще решат младежите от цяла Европа, участващи в творческите работилници към проекта. Уличките на Таляна крият своите съкровища, а предизвикателствата на проекта ги превръщат в част от вълнуващо пътешествие, в което случайните минувачи да намират своята причина да се спират, да търсят, да оживяват пространствата, встрани от шума на главните улици, и да откриват, че липсващият елемент не само в инсталацията, но и в средата, е именно тяхната частица любов.

На второ място се нарежда проектът "Да събудим Варна" със 120 точки. Концепцията на проекта "Да събудим Варна" включва: - видео и фото заснемане на всички събития + фото изложба на ключовите моменти, случващи се в рамките на сезон 2017; кратки интервюта от участващите, репортажи и трейлъри на всички дейности. - заснемане на късометражен филм, в който ще се покажат дейностите по изграждането на областта "Таляна" от началото на ремонтните дейности, до крайната визия на мястото. След края на сезона, филма ще бъде излъчван във Фестивален комплекс Варна и други градове из цяла България и Европа, с цел популяризиране на новоизградената територия. Както и ще послужи за демонатрация на добре свършената работа между Община Варна и Младежки сектор.

Трети е проектът "Съедини точките" с 117,5 точки. За новия си проект, Creative Rainmakers са подбрали интердисциплинарен млад екип от завършили наскоро или все още студенти в специалностите сценография, архитектура, мултимедия и компютърни технологии. JOIN THE DOTS / СЪЕДИНИ ТОЧКИТЕ е стъпка в едновременното активиране на по-голяма част от квартал Таляна - светещи нишки и линии във въздуха ще навигират минувачите към точки - арт инсталации, разположени на неочаквани места. Така цялото място ще бъде обединено и в същото време символично свързано от идеите на младия екип. Дори малките улички могат да се превърнат в място, където е изложен обект, до който минувачите са доведени от нишките. Инсталацията ще бъде съставена от разнообразни композиции от оптични влакна и видео прожекции. JOIN THE DOTS / СЪЕДИНИ ТОЧКИТЕ е предложение да стане част от събитията за Празника на Варна - 15-ти август - и е отворен към включването на обекти и от други одобрени и реализирани проекти в Таляна.

На четвърто място се нареди "Джага на открито"с 115 точки. Проектът цели да се подобрят условия за спорт и забавление във Варна. Под марката Concreto ще бъдат проектирани бетонна и дървена маси за практикуване на футбол на маса. Ще се изработи бетонна джага, която да бъде поставена в градинката на ул. Цариброд близо до ЖП Гара Варна. Джагата е предназначена за младежи; работещи и живущи в кв. Таляна; граждани и гости на гр. Варна; спортисти и любители на футбола на маса. В резултат от проекта ще се създадат достъпни условия за практикуване на футбол на маса. Продуктът има дълъг живот и може да се повтори в училище или на открито в други квартали и градове. Под марката Concreto в бъдеще могат да се представят също дървената джага и други продукти.

Петият проект е Зона за култура "Рапана" със 113 точки. Уъркшопът цели да постави началото по изграждане на първия по рода си павилион в град Варна, като чрез участието на младите хора да се създаде една нова културно-социална обществена точка в сърцето на Морската столица, представлявайки успешен пример и модел за подобряване на гражданската среда, чието интериорно пространствовдъхва усет за спокойствие. Павилион притежава 180 градусова панорамна стена изпълнена с богата на съдържание литература. Тази нова културна точка на града ще даде възможност на младите варненци не само да участват в този проект, но и да се насладят на многообразието от възможности, които той ще предлага, литературни споделени четения, зона за почивка, мини акустични музикални изпълнения и арт инсталации и всичко това без никакви финансови бариери.

Последният от 13-те кандидастващи проекти, който се пребори за финансиране се казва "Загадките на Варна" и събра 111 точки. Той представлява набор от гатанки, насочващи към тайни и интересни обекти в града, криещи зад себе си легенди и вълнуващи истории. Въпросите са гравирани и изрисувани с мозайка по ефектен начин на централно място в зона "Таляна" и описват обекти, достъпни на пешеходно разстояние. На всеки от обектите има поставен маркер, доказващ, че е обектът е един от посочените. На маркера има специфичен символ. Играещият трябва да открива обектите един по един и да преписва специфичните символи. Играта се случва паралелно в реалното и виртуалното пространство.

Творческият маратон Таляна имаше за цел за втори път да подпомогне екипите подали проектните си предложения да дооформят идеята си и да я направят с уникален ефект върху културата, и обществото на Варна с помоща на ментори.

Видеата от презентациите бяха качени на страницата Varna2017 във Фейсбук. Така гражданите също можеха да дават обратна връзка с коментари и харесвания на отделните проектни предложения.

Ментори по различните направления бяха:
Венци Куцаров - артист;
Александър Николов - изкуство;
Николай Миланов - дизайн;
Славена Болова - психоло-невротерапевт;
Виктор Бузев - архитект
Атанас Янчев - гурме/готвач
Николай Нинов - скулптор

Категориите, в които са разпределени идейните проекти са следните:
Архитектурна среда - 1
Градски приложен дизайн - 4 
Предприемачество - 0
Уеб апликация -2
Гурме - 1
Улично изкуство (рисунка/графити) - 5




Още по темата: общо новини по темата: 143
26.04.2018 »
15.12.2017 »
17.11.2017 »
08.11.2017 »
03.11.2017 »
11.10.2017 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: