Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Танго“ на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази утре във Варненската опера
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 20.04.2017Коментари (0)1783
©
Утре, 21 април, във Варненската опера забележителният музикален тандем Веско Ешкенази - цигулка, и Людмил Ангелов - пиано, ще направи варненската публика част от голямата общност от свои почитатели в цялата страна, с които отбелязва в национален тур 20-годишнината от началото на своето уникално творческо партньорство и приятелство.

Двамата виртуози идват във Варна със своя последен проект "Танго", който само два дни по-рано беше отличен като "Музикален проект на годината за 2016" в анкетата "Музикант на Годината".

Концертът е сред най-силните акценти на Европейския музикален фестивал Варна 2017. Почитателите на двамата големи музиканти в морския град изкупиха всички билети още седмица преди събитието. В отговор на големия интерес организаторите пускат в продажба ограничен брой допълнителни места, които ще са на самата сцена. Билетите са на цена от 30 лв. и могат да се купят от касата на Държавна опера - Варна. Началото на концерта е в 19 ч.

"Танго" е името на компактдиска на Людмил Ангелов и Веско Ешкенази, излязъл през 2015 г. и предизвикал възторжените отзиви на критика и ценители. С него двамата творци опровергават мнението, че тангото е музика само за танци и го превръщат в нещо повече - излизат от рамките на жанра и разказват с езика на музиката страстни истории за любов и омраза, за ревност и надежда, за свободолюбивия човешки дух, за откраднатите мигове на щастие, за всичко онова, което пали искрите в живота. Концертът, както и албумът, представя традициите на аржентинската музикална култура и произведения, емблематични за творчеството на големите майстори на тангото Карлос Гардел /1890 - 1935/ и Астор Пиацола /1921 - 1992/.

Тангото се ражда в пристанищните предградия на Буенос Айрес в края на XIX и началото на XX. Там се срещат културните традиции на много страни в света - ритмите на кубинската хабанера, африканските кандомбе, европейски танци, донесени от чуждестранните моряци. От тази гореща стплав се появява новият жанр - танго. Скоро то превзема цялата страна. Аржентинците смятат, че този танц е свързан с историята на страната и олицетворява националния им характер, същността на латиноамериканския стил. Защото тангото е ярка демонстрация на енергия, темперамент, страст и еротика, така характерни за латиноамериканците. В Европа тангото се свързва преди всичко с аржентинския изпълнител и композитор Астор Пиацола. Въпреки че аржентинците почитат Пиацола и дори го наричат "Великия Астор", най-значителната фигура в историята на тангото за мнозина от тях е Карлос Гардел.

За да подготвят албума "Танго", Людмил Ангелов и Веско Ешкенази изучават историята на аржентинската музика, прослушват десетки записи и изсвирват десетки страници с творби на Карлос Гардел и Астор Пиацола. Следващият етап са аранжиментите, а после - репетициите и подготовката за записи... Това е дълъг процес, през който двамата виртуозни музиканти и приятели, каквито са били впрочем и Карлос Гардел и Астор Пиацола, преминават търпеливо, за да изградят една цялостна композиция със свой характер, емоции и страсти и да я представят и на сцената пред своята публика.

Още един, финален концерт обещава блестящ музикален празник за публиката на Европейския музикален фестивал - на 30 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център пристигат "Виртуозите на "Ла Скала". Елитният камерен състав на един от великите оперни театри е подготвил за варненци програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Николо Паганини и съвременния Нино Рота. Концертът във Варна е под патронажа на Италианския културен институт София.

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. 

"Веско Ешкенази е брилянтен цигулар" - отбелязва през ноември 2000 г. един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Нидерландия De Telegraaf след изпълнението му на Първия цигулков концерт от Карол Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концертмайстор от началото на сезона 1999/2000. Роден в България през 1970 г. в семейство на музиканти, той още в детството си се изявява като оркестров водач. Завършва Държавната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", а през 1990 г. заминава за Лондон, където завършва двегодишен майсторски клас за солист-изпълнители при проф. Ифра Нийман в Гилдхол Скул. Той е лауреат на едни от най-престижните международни конкурси за цигулари "Виенявски" и "Карл Флеш". Изключително богата е солистичната му дейност - концерти със световни оркестри и диригенти, участия във фестивали, записи. От 1995 г. Веско Ешкенази се представя в дуо с пианиста Людмил Ангелов. Двамата изнасят редица концерти в Европа, като се открояват интегралите, реализирани от тях, на сонатите на Моцарт и Брамс. Записват четири компактдиска. От лятото на 2000 г. свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 година, собственост на анонимен спонсор.

Роденият във Варна в семейство на професионални музиканти Людмил Ангелов също завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Печели едни от най-престижните конкурси за пианисти в света, сред които "Фредерик Шопен" в Полша, Piano Masters - Монте Карло, World Piano Masters Tour - Франция, които дават силен старт на богатата му артистична кариера на няколко континента. През сезона 1987/1988 г. представя в България събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. През 1999 г. изпълнява с огромен успех интеграла с музиката на Шопен и в Испания. Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо. Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му с ронда и вариации на Шопен е награден от международния Шопенов институт във Варшава с "Grand Prix du Disque Chopin". През сезона 2009/2010 пианистът осъществява няколко изключително успешни проекта - интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ, както и запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics. Людмил Ангелов е носител на наградата "Аполон Токсофорос" на фондация "Аполония" , член-кореспондент е на Кралската академия на изкуствата в Толедо. През 2011 г. е награден от Министерството на културата на Полша с медал "Глориа артис" за заслуги в популяризирането на полската музика по света. От сезон 2011/2012 г. е почетен професор в Нов български университет - София.
 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: