Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Юбилейният десети фестивал "Фолклорен изгрев“ започва утре
Автор: Екип Varna24.bg 15:41 / 20.04.2017Коментари (0)1504
©
Пет поредни пролетни дни, изпълнени с празнична атмосфера, очакват посетителите на Grand Mall. От днес отвори врати традиционното варненско изложение за цветя и градинско обзавеждане Grand Флора 2017. Градински и саксийни цветя, цветни композиции и градински декорации са експонирани в павилиони на пешеходната зона пред мола и радват погледа с пъстротата си.

Утре започва тридневният юбилеен десети фестивал "Фолклорен изгрев". За пръв път в чест на юбилея обичаният от почитатели на фолклора от цялата страна форум се провежда толкова мащабно. 

В навечерието на фестивала директорът на търговският център Иво Генов отбелязва: "С всяка година фолклорът налага все по-осезаемо своето присъствие в събитийния афиш на нашия търговски център. Нараства искреният интерес на младите хора към народната традиция и ние се радваме да предложим подобни въздействащи преживявания на многобройните ни посетители. Вярвам, че така обогатяваме качеството на продукта, който предоставяме на варненци и гостите на града - завладяващ микс от шопинг и забавления от висок клас."

Създателят на фестивала Марин Маринов със задоволство посочва: "Фестивалът "Фолклорен изгрев" се утвърди през годините като един от най-авторитетните в областта си благодарение на авторитетното жури и високото ниво на подготовка на участниците. В началото започнахме с еднодневно събитие, а сега вече програмата заема три пълни дни, като продължава да бъде много наситена. Има изключително много желаещи, което е голяма радост за нас като организатори." "Сънрайс Маринов" е организатор и партньор на редица български фестивали за фолклор и е една от утвърденитепродуцентски компании в страната в областтта на музикалния фолклор.

По традиция фестивалът включва четири направления на музикалния фолклор - вокален, инструментален, танцово изкуство и стари градски песни. В десетото юбилейно издание ще се включат деца и младежи от НУИ "Добри Христов" - Варна, Хуманитарната гимназия гимназия "Константин Преславски" - Варна и ОУ "Антон Страшимиров" - Варна. Много участници ще пристигнат и от различни краища на страната - от областите Добрич, Варна, Силистра, Бургас, Пловдив, Пазарджик, София, Търговище, Шумен, а също и от градовете Велинград, Нова Загора и Балчик. Първите два дни ще се представят частниците във възрастовите групи до 19 години, а в неделя ще бъде денят на възрастовата група над 19 години. 

Най-добрите в десетото издание на "Фолклорен изгрев" ще бъдат определени от жури с председател проф. д. изк. Лозанка Пейчева.

Емоционалният пик на празничните дни в края на тази седмица обещава да бъде пролетният концерт "С песните на Калинка Вълчева" на 21 април. Той е посветен на 75-годишния юбилей на обичаната народна певица и на 55-годишнината на нейната творческа и преподавателска дейност. Организатор на концерта е Народно читалище "Искра - 1924" - Варна с подкрепата на Община Варна.

На една сцена с именитата певица, влязла в историята на българския музикален фолклор с името Добруджанския славей, ще стъпят Оркестър с ръководител Данчо Радулов, Детски танцов състав "Боалийчета" при Народно читалище "Искра - 1924" - Варна, Музикална школа при Народно читалище "Светлина - 1941" - Генерал Тошево, както и възпитаници на НУИ "Добри Христов" - Варна, Хуманитарната гимназия "Константин Преславски" - Варна и Основно училище "Антон Страшимиров" - Варна. Сред младите изпълнители, които очакват с вълнение изявата си, е и 16-годишната Петя Панева от Варна, ученичка в НУИ "Добри Христов" с ръководител Павлинка Тодорова, призната от самата Калинка Вълчева за неин музикален наследник.

Началото на концерта в петък вечер е в 18:00. Входът за концерта, както и за всички празнични събития, е свободен.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: