Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Майстори на перото от България и Русия си дават среща в Качия
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 20.04.2017Коментари (0)1369
©
В Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" започна българо-руска писателска среща, посветена на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност. Събитието е организирано от фондация "Устойчиво развитие за България", Съюза на българските писатели, Съюза на писателите на Русия и се провежда под почетния патронаж на Н. Пр. Бойко Коцев - извънреден и пълномощен посланик на България в Руската федерация.

В срещата участват един от най-изявените майстори на перото и от двете страни - руската делегация е водена от Максим Замшев - шеф редактор на "Литературная газета". В нея са още Виктор Пронин - писател и автор детективски произведения, сред които повестта, по която е заснет хитовият филм "Ворошиловски стрелец", прозаикът и есеист Алесь Кожедуб, поетът, публицист и кандидат на философските науки Михаил Айвазян-Чердинцев - основател на поетическото движение на ритмическия минимализъм, възникнало през 70-те години на 20 в., Ирина Сабенникова - поет и писател, доктор на историческите науки, Олга Шевчук - автор на 15 книги с поезия и проза, а също и носителя на литературните отличия на името на "А.С. Грибоедов", "М.Ю. Лермонтов" и В. В. Маяковски" - Марина Скрябина.

В "Камчия" е и известният журналист, писател и литературовед Анна Гаганова, която ще проведе мастър-клас на тема "Писател и журналист - пресичане на орбитите" с учениците от Частното средно училище "Юрий Гагарин".

Творчески портрет на Наталия Воробьова-Хржич - актриса, поет, белетрист, действителен член на Академията за руска словесност, направи председателят на Славянска академия - Елка Няголова. Гостите на комплекса изгледаха колаж от филмовите роли на известната руска актриса, сред които и тази на Елочка-Людоедка от "12-те стола", а също бяха представени нейни стихове на руски и български език. В авторитетната група са още генералният директор и главният редактор на издателството " У Никитских ворот".

Българската група се води от писателя, преводач и журналист Атанас Звездинов. В нея влизат именити журналисти и поети - Димитрина Кюркчиева, Иглика Пеева, Петранка Божкова, Елица Виденова, Пенка Чернева, а също известният разказвач на детски поучителни истории Панчо Панчев - Дядо Пънч и поетесата Надя Попова. Изключително интересна родова история разказа Елка Няголова, която е намерила отражение в творчеството й и е пряко свързана с темата за Руско-турската война.

Днес гостите се представят със свои произведения. В Славянския център на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", те се запознаха с историята и общия културен корен на славянските народи, представена чрез слово и песен от барда, поета и преводач Владимир Стоянов.

Срещата ще продължи с литературно четене на български и руски автори, презентация на новите книги на Елка Няголова - "Ангел в пещерата", на Надя Попова - "Дух над водите", на антологията "България - Любов" на Боян Ангелов и Атанас Звездинов. 

В понеделник от 10 ч. е презентацияна на руски поети дипломати "Човешкото лице на дипломацията", модератор ще е Анатолий Щелкунов - писател и дипломат.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: