Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енерго-Про полага грижи за опазване популацията на белия щъркел в Североизточна България
Автор: Екип Varna24.bg 11:14 / 27.04.2017Коментари (0)1075
©
Енерго-Про Мрежи и през тази година прилага мерки за закрила на белите щъркели, които всяка пролет долитат в домовете си, разположени на територията на Североизточна България. Прелетните птици често изграждат своите гнезда върху електрическите стълбове. Близостта на електропроводите създава условия пернатите да ги докоснат с крилата си и да бъдат наранени. От друга страна птиците предизвикват повреди по електрическата мрежа и прекъсване на електрозахранването на жителите на близките населени места.

Още през 2008 година електроразпределителната компания, съвместно с българското дружество за защита на птиците (БДЗП), стартира инициатива по опазване на белия щъркел и други прелетни птици, които летуват в нашата страна. За целта специалистите на Енерго-Про Мрежи монтират специални платформи, върху които поставят птичето гнездо. По този начин то остава на безопасно разстояние от електрическите проводници.

Дейностите по "повдигането" на гнездата се извършват преди пролетната и след есенната миграция на щъркелите, за да не бъдат смущавани по време на престоя им у нас. Характерна особеност на защитения вид е привързаността му към изграденото гнездо. Всяка година двойката се завръща в своя дом, за да отгледа поколението си. Затова е особено важно гнездото да се запази на същия стълб, върху който е било изградено.

Последните 9 години служителите на Енерго-Про Мрежи монтираха стотици платформи за щъркелови гнезда. 16 нови бяха поставени в различни райони на Североизточна България през настоящия пролетен сезон. Своите безопасни домове вече обитават щъркеловите двойки в село Горна Росица, община Севлиево и село Ресен, община Велико Търново. Други 12 платформи бяха поставени в селата Тръбач и Каменар, област Разград, в селата Беломорци, Звездица, Стеврек, Камбурово, Горно Новково, Петрино, област Търговище и в село Мараш, област Шумен.

Освен поставянето на платформи за щъркеловите гнезда от 2012 година Енерго-Про Мрежи прилага и допълнителни мерки за защита на прелетните птици на територията, обслужвана от компанията. Изцяло за собствена сметка и в координация с РИОСВ в периода 2012-2016 година специалисти на дружеството са монтирали 370 птицебрани по електрически стълбове. Съвместно с БДЗП са направени и близо 400 изолации на стълбове. Предприетите мерки целят обезопасяване на съоръженията и предотвратяване на късо съединение при контакт на прелетните птици с части от електропровода под напрежение.

През летния сезон дейностите по монтиране на платформи се преустановяват, за да се осигури спокойно пребиваване на защитения вид и отглеждане на поколение. Съвместните инициативи на Енерго-Про Мрежи с дружеството за защита на птиците ще продължават и в бъдеще. Съгласно сключеното през миналата година споразумение за сътрудничество се планира да бъдат монтирани стотици нови платформи за гнезда и изолации на стълбове от електроразпределителната мрежа.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: